Τα Ιωάννινα δεύτερος σταθμός του κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης και μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ σε όλη τη χώρα, για την αλλαγή του Καλλικράτη
Το αυτοδιοικητικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα ενωμένο θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις για να πάει η χώρα μπροστά
Ανοιχτή πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για τις θέσεις της κυβέρνησης επί της δρομολογούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης, απεύθυνε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης στον υπουργό Εσωτερικών Π.Σκουρλέτη.
Κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Ιωάννινα που είναι ο δεύτερος σταθμός του κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων που έχει ξεκινήσει η ΚΕΔΕ σε όλη τη χώρα με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού απέναντι στις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον Καλλικράτη, ο κ. Πατούλης κάλεσε τον κ. Σκουρλέτη να δώσει σαφείς απαντήσεις σε δύο βασικά ερωτήματα:
- Ποιο είναι το κόστος της Μεταρρύθμισης; Το 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης, είχε αναφέρει πως η αλλαγή του Καλλικράτη απαιτεί 3 δις ευρώ σημείωσε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: « Σήμερα ο κ. Σκουρλέτης δεν αναφέρει πουθενά ούτε πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση που δήθεν προωθεί, ούτε που θα βρεθούν τα χρήματα αυτά. Πόσο σοβαρός είναι, όταν μιλά για αλλαγές, αλλά δεν παρουσιάζει την κοστολόγησή τους;»
- Πως μπορεί να μιλάει για μεταρρύθμιση όταν δεν μας έχει ενημερώσει για το αν υπάρχει διάλογος και συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς την Τ.Α.;
Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως απαραίτητη προϋπόθεση για τις οριζόντιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τομέα της ανακατανομής και αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων, είναι η συζήτηση με τα άλλα μέλη της Κυβέρνησης. «Για ποια μεταρρύθμιση και ποιο διάλογο με την αυτοδιοίκηση μιλά ο κ. Σκουρλέτης , όταν δεν έχει συνομιλήσει ακόμη με τους συναδέλφους του στην Κυβέρνηση;» σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως περιμένει άμεσα από την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις επί συγκεκριμένων ερωτημάτων που έχει θέσει εδώ και πολύ καιρό η ΚΕΔΕ. Σε αντίθετη περίπτωση ανέφερε πως θα ληφθούν αποφάσεις για τους τρόπους αντίδρασης από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης Α’βαθμού κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί αρχές Απριλίου στην Αθήνα.
Επιπρόσθετα κατά τη συνέντευξη τύπου που προηγήθηκε της Συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αιρετών του Πρώτου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια Ηπείρου τόνισε πως είναι «ιστορική ευκαιρία για την Αυτοδιοίκηση να παλέψει, ενωμένη και πάνω από κομματικές ταυτότητες, για μία καλύτερη χώρα».
Κατά την εισήγηση του στη Γενική Συνέλευση των αιρετών ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι με δεδομένο ότι η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, απαιτείται επαγρύπνηση από όλους.
Ειδικότερα, επικαλούμενος συγκεκριμένα παραδείγματα που καταδεικνύουν τις κυβερνητικές προσπάθειες «διάλυσης της Αυτοδιοίκησης», αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία της κας Γεροβασίλη για την κινητικότητα των υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων γεγονός που όπως ανέφερε αποψιλώνει κυρίως τους μικρούς Δήμους, στην προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα των συμβασιούχων αλλά και στα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων ο Νόμος Σπίρτζη, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.
Παράλληλα, υπογράμμισε τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί στην ορθή λειτουργία των Δήμων η νέα μείωση της χρηματοδότησης που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2017 και τις εμπλοκές που έχει προκαλέσει η απουσία διαβούλευσης με τους Δήμους για το ζήτημα των νέων δασικών χαρτών.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόσφατη κυβερνητική πρωτοβουλία να νομοθετήσουν ειδική διάταξη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με την οποία μειώνεται ο συντελεστής υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Μόνο ντροπή προκαλεί αυτή η απόφαση της κυβέρνησης την ώρα που η χώρα στενάζει υπό το βάρος της κρίσης. Ποτέ δεν ζητήσαμε προνομιακή μεταχείριση, η απόφαση αυτή ελήφθη για να μας εκθέσουν στα μάτια της κοινωνίας. Τους καλούμε να πάρουν πίσω τη συγκεκριμένη ρύθμιση και να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων».
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στην εμμονή της κυβέρνησης να αλλάξει το σύστημα εκλογής των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της χώρας στα 8 χρόνια ύφεσης που οδήγησαν σε παρακμή δεν είναι η απλή αναλογική αλλά η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην περάσει η προσπάθεια άλωσης της Αυτοδιοίκησης από πλευράς της κυβέρνησης. Όλοι οι αυτοδιοικητικοί με σύμμαχους τους εργαζόμενους μας και τις τοπικές κοινωνίες θα διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας προς όφελος των πολιτών».
Την πεποίθηση ότι μόνο με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί η χώρα να οδηγηθεί στην ανάπτυξη και στην εθνική ανάταση εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ι.Λώλος.
Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετείχαν οι Αντιπρόεδροι Γ. Καραγιάννης και Δ. Καφαντάρης, ο Δ. Μπίρμπας επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», ο Απ.Κοιμήσης επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», ο εκπρόσωπος της παράταξης «Συντονισμός Αιρετών» Ν.Σακούτης, ο Δήμαρχος Αμαλιάδος και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ι.Λυμπέρης.