Κατηγορηματικά αντίθετος με τις προτάσεις της task force για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης. “Στην Ιατρική δεν υπάρχουν γιατροί-τροχονόμοι για να εξετάζουν όλα τα περιστατικά και να καθορίζουν την περαιτέρω πορεία τους”, τονίζει με νόημα. Γενικότερα για τις κυοφορούμενες αλλαγές, υπογραμμίζει πως “είναι πολύ σημαντικό να γίνει και στην Ελλάδα αυτό που χρόνια προτείνουμε: ΠΛΗΡΗΣ διαχωρισμός της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Περίθαλψης. Γιατί αλλιώς θα περιμένει στα Επείγοντα το τροχαίο που ψυχορραγεί, το γιατρό να τελειώσει το ράψιμο στο δαχτυλάκι του ασθενή που πιάστηκε στην πόρτα…και το έμφραγμα θα περιμένει να εξεταστεί μετά το βήχα που έχει από 3 εβδομάδες ο ασθενής που προηγείται… Όσον αφορά τους 87 γιατρούς, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έκαναν υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων, ο κ. Πατούλης δηλώνει πως ο ΙΣΑ με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα ζητήσει όλα τα στοιχεία. Τονίζει πάντως ότι οι επίορκοι γιατροί φυσικά και πρέπει να τιμωρούνται και να απομακρύνονται από το Ιατρικό Σώμα, που τελεί με συνείδηση το ιατρικό λειτούργημα.
Κύριε Πατούλη, πρόσφατα, παραδόθηκαν στον Υπουργό Υγείας τα πορίσματα της επιτροπής Σουλιώτη και της task force για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ποια είναι η θέση σας; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε και γιατί;
Προ τετραημέρου παραλάβαμε από τον Υπουργό Υγείας τη μελέτη της Επιτροπής για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Επιτροπή Σουλιώτη) και ζητήσαμε από τους γιατρούς-μέλη μας να θέσουν τις προτάσεις τους, ώστε να έχουμε έναν γόνιμο και δημοκρατικό διάλογο στην τελική εισήγησή μας προς το Υπουργείο Υγείας. Στη συνέχεια, μας εγχειρήθηκε το νέο προκαταρτικό Σχέδιο Δράσης που προτάθηκε για την ΠΦΥ από την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Επιτροπή Θεοδωράκη), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υγεία εν Δράσει» του Υπουργείου Υγείας.
Όσον αφορά στις παρατηρήσεις μας για τις Εισηγήσεις των δύο επιτροπών, η Εισήγηση της Επιτροπής Σουλιώτη πρέπει να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα χρηματοοικονομικής ανάλυσης, συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης καθώς και προσδιορισμού των εργασιακών σχέσεων των Λειτουργών Υγείας. Το Σχέδιο της Ομάδας Δράσης της Επιτροπής Θεοδωράκη κρίθηκε από τον ΙΣΑ ως απαράδεκτο διότι αγνοεί μεγαλόφωνα το γιατρό της Γειτονιάς και εισάγει μόνο τα διαγνωστικά Κέντρα και τα πολυϊατρεία. Δε θα επιτρέψουμε το κλείσιμο των 2/3 των ιατρείων από την υλοποίηση τέτοιων προτάσεων που γυρίζουν το μέλλον της υπερεξειδικευμένης Ιατρικής πίσω στο παρελθόν, 60 χρόνια πίσω, στην εποχή που οι απόφοιτοι της Ιατρικής ασκούσαν όλες της ειδικότητες. Θεωρούμε την πρόταση αυτή πλήρως απορριπτέα.
Η επιτροπή Σουλιώτη συστήνει την εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Είστε υπέρ ή κατά;
Ο οικογονειακός γιατρός έχει το ρόλο του και αυτός ο ρόλος αποτελεί τμήμα ενός ολόκληρου συστήματος παροχής υπερεξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών των ιατρικών ειδικοτήτων. Κύριοι άξονες λειτουργίας του Οικογενειακού Γιατρού πρέπει να είναι η Πρόληψη και η Προαγωγή της Υγείας καθώς και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είτε μέσα από τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου είτε μέσα από το Ιατρείο της Γειτονιάς, είτε μέσα από Σχολεία, με το θεσμό του σχολιάτρου που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος στον παιδικό πληθυσμό της κοινωνίας μας.
Στην Ιατρική δεν υπάρχουν γιατροί-τροχονόμοι για να εξετάζουν όλα τα περιστατικά και να καθορίζουν την περεταίρω πορεία τους. Η διακίνηση του περιστατικού από το σύμπτωμα ως τη διαφορική διάγνωση και τη θεραπεία πρέπει να γίνεται γρήγορα, άμεσα και με το κατάλληλο υπερεξειδικευμένο προσωπικό. Και έχουμε τις δυνατότητες να παρέχουμε κάτι τέτοιο διότι υπάρχει πολύ μεγάλη επάρκεια σε υπερεξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και οφείλουμε να το παρέχομε αυτού του τύπου την περίθαλψη ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος στη διάγνωση και την έκβαση του κάθε αρρώστου. Οι οικογενειακοί γιατροί πρέπει να υπάρχουν χωρίς να αποτελούν κυματοθραύστη στους υπόλοιπους συναδέλφους.
Το σημαντικό όμως είναι ότι ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού είναι απαραίτητος στις παραμεθόριες περιοχές, όπου αποτελεί το Γιατρό Αιχμής της Άγονης Γραμμής, και γι αυτό πρέπει να είναι εκπαιδευμένος και στην τηλεϊατρική και στην εξειδικευμένη υποστήριξη της Ζωής που απαιτεί η σταθεροποίηση και η αερομεταφορά του αρρώστου από τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.
Ένα από τα αγκάθια της συγχώνευσης των πολυϊατρείων του ΙΚΑ με τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ είναι οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις των γιατρών, που εργάζονται σε αυτά. Η επιτροπή προτείνει τη σταδιακή σύγκλισή τους ώστε όλοι οι γιατροί να είναι πλήρους απασχόλησης. Ποια είναι η άποψή σας;
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα, ποιο μοντέλο Υγείας θέλουμε να ακολουθήσουμε. Δεν είναι δυνατό να προβαίνουμε σε μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν πουθενά αλλού και τα επιλέγουμε εμείς από παρθενογένεση.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει και στην Ελλάδα αυτό που χρόνια προτείνουμε: ΠΛΗΡΗΣ διαχωρισμός της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Περίθαλψης, γιατί αλλιώς θα περιμένει στα Επείγοντα το τροχαίο που ψυχορραγεί, το γιατρό να τελειώσει το ράψιμο στο δαχτυλάκι του ασθενή που πιάστηκε στην πόρτα…και το έμφραγμα θα περιμένει να εξεταστεί μετά το βήχα που έχει από 3 εβδομάδες ο ασθενής που προηγείται..
Πρόσφατα, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δημοσιοποίησαν τις περιπτώσεις 87 γιατρών, που έκαναν υπερβολική συνταγογράφηση εξετάσεων. Κύριε Πατούλη, ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η τιμωρία τους;
Ζητήσαμε τους επίορκους για να τους παραπέμψουμε στα πειθαρχικά μας όργανα αλλά δε μας δόθηκε κανένα όνομα. Ζητήσαμε να σταματήσει η λάσπη κατά του ιατρικού σώματος συλλήβδην, αλλά δυστυχώς, συνεχίζει με μια ανεπίτρεπτη “βιασύνη” που οδηγεί το σύνολο του Ιατρικού Κόσμου στη διαπόμπευση, πριν ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι και πριν κατονομαστούν οι “παραβάτες”
Ποιος επιστήμονας και με ποια κριτήρια έθεσε το όριο της συνταγογράφησης;
Είναι λυπηρό που η ιατρική επιστήμη και η ιατρική πράξη έχει μετατραπεί σε υπερθέαμα των ΜΜΕ από κάποιους που δε μπορούν ούτε να ερμηνεύσουν ούτε να αξιολογήσουν τη Συνταγογραφία και την Παραπεμπτικογραφία , διότι δε γνωρίζουν ούτε Ιατρική ούτε και Στατιστική. Και δυστυχώς η λάσπη κατά του ιατρικού σώματος συνεχίζει και επεκτείνεται και στα παραπεμπτικά εκτός από τις συνταγές….Εμείς βέβαια, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τους Λειτουργούς Υγείας και θα προσφύγουμε σε κάθε νόμιμο ένδικο μέσο κατά παντός υπευθύνου , ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη βασισμένη σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα.
Επίσης με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα ζητήσουμε ως έχοντες έννομο συμφέρον να μας ενεχειριστούν όλα τα στοιχεία για το αν έχει συντελεστεί κάποια αξιόποινη πράξη από τους ιατρούς, άλλως θα προσφύγουμε ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την αποκατάσταση της προσβολής της προσωπικότητας όλων των τίμιων ιατρών.
Όσον αφορά την τιμωρία των πραγματικών επίορκων, φυσικά πρέπει να τιμωρούνται και να απομακρύνονται από το Ιατρικό Σώμα που τελεί με συνείδηση το ιατρικό λειτούργημα. Οι γιατροί ασκούν το πιο ιερό ανθρωπιστικό λειτούργημα και πρέπει να διέπονται πρώτα από όλα από αγάπη στην Αρρωστο και από Σεβασμό στο συνάδελφο και στον άρρωστο συνάνθρωπό μας που υποφέρει.