Στηρίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να χαθεί καμία θέση εργασίας.
“Η πρόταση του ΙΣΑ είναι πάγια. Θα έπρεπε να υπήρχε καταρχήν ο υγειονομικός χάρτης της χώρας που να δείχνει ανά περιφέρεια και ειδικότητα πόσους γιατρούς χρειαζόμαστε, κάτι το οποίο αν ρωτήσετε σήμερα τον υπουργό δεν το γνωρίζει διότι δεν έχει τέτοια στοιχεία στα χέρια του.
Το δεύτερο να αξιοποιήσουμε τους ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι είναι αρκετοί και φθηνοί στη χώρα μας, κάτι που δεν ισχύει στις άλλες χώρες και για αυτό έχουν μπει στο σύστημα του γενικού γιατρού. Δεν μπορούν να έχουν ειδικούς γιατρούς επειδή είναι ακριβοί και λίγοι, ενώ εδώ έχουμε το αντίστροφο.
Το τρίτο να μη χαθεί καμία θέση εργασίας στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη διότι ήδη έχουμε λιγότερους από όσους χρειάζεται το σύστημα”, σημείωσε μιλώντας στο NEWS 247.
Επισημαίνει πως θα πρέπει να δοθεί ισοτιμία στην προσβασιμότητα σε όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από το που κατοικούν. Να μην έχει δηλαδή μόνο ο αστικός πληθυσμός τη δυνατότητα στην απευθείας πρόσβαση στον ειδικό γιατρό.
“Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι τα ημιαστικά και μικρά κέντρα όπως είναι η νησιωτική και η άγονη περιοχή θα πρέπει να στελεχωθούν όχι από ανειδίκευτους γιατρούς μέσω αγροτικών, όπως γίνεται σήμερα, αλλά με κίνητρα από γενικούς γιατρούς, εξειδικευμένους δηλαδή, και μάλιστα με υπερεξειδίκευση στις πρώτες βοήθειες, όπου με συστήματα τηλεϊατρικής να μπορούν να προσφέρουν μία πρωτοβάθμια θωράκιση υγείας.
Εφόσον αυτά θα μπορέσουν να γίνουν, θα είναι ένα καλό πρόπλασμα διαλόγου με τον υπουργό. Διαφορετικά νομίζω και σωστά οι απεργιακές κινητοποιήσεις στηρίζονται και από τον ΙΣΑ μέχρι να δούμε τις παρακάτω εξελίξεις”, σημείωσε.
Απολύσεις χωρίς σχέδιο και στο βάθος… αναξιοπιστία
Εκτιμά ότι θα έπρεπε πρώτα να παρουσιαστεί το όραμα, η στρατηγική του πού πηγαίνουμε και μετά να έλεγε κανείς ότι θα γίνουν κάποιες μετακινήσεις όπου και αν χρειαστεί.
“Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι πως προχώρησαν χωρίς σχέδιο σε απολύσεις λόγω των πιέσεων της τρόικας.
Χωρίς να έχουμε υγειονομικό χάρτη, χωρίς να ξέρουμε τις ανάγκες των περιοχών, χωρίς να λέμε το σχέδιο που θέλει να πάει η υγεία, δημιουργούμε απολύσεις μέσω αξιολογήσεων και για αυτό ακριβώς υπήρξε αυτή η ένταση, η οποία είναι εις βάρος του πολίτη, ο οποίος ταλαιπωρείται αδίκως”, τόνισε.
“Να λέει αυτά που λέει το πρωί και να τα εννοεί και το βράδυ και όχι να τα αλλάζει. Αυτή τη στιγμή έχει υπάρξει μια αναξιοπιστία που έχει καταγραφεί όταν έλεγε ο υπουργός ότι δεν θα απολυθεί κανείς και το έλεγε έτσι μετ’ επιτάσεως ότι αν συμβεί απόλυση θα παραιτηθώ.
Εδώ μιλάμε μέσα από αξιολόγηση για απολύσεις. Άρα δεν μπορεί να λέει άλλα τη μία άλλα την άλλη. Για να υπάρξει ένας όχι προσχηματικός αλλά ουσιαστικός διάλογος, προϋποθέτει να ξέρουμε τι θέλουμε και πού θέλουμε να πάμε, ποιες ειδικότητες και ποιους γιατρούς έχουμε και πάνω σε αυτό να μπορέσουμε να φτιάξουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη και γενικότερα το σύστημα υγείας του μέλλοντος.
Το να ξεκινάει κανείς με απολύσεις χωρίς να ξέρει που πάει, νομίζω ήταν και η αιτία όλης αυτής της διαμάχης.
Όφελος θα έχουμε εφόσον ο διάλογος ξεκινήσει από μηδενική βάση. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε ταχύ, σοβαρό και ουσιαστικό διάλογο που χρειάζεται σήμερα η χώρα μας. Να σταματήσει βεβαίως η απεργία των γιατρών εφόσον ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση και όχι με αριθμό 2.500 γιατρών που είναι προς απόλυση” υπογράμμισε.
Η μοναδικότητα του νόμου Λοβέρδου για τα γενόσημα
Επισημαίνοντας πως πρεσβεύουν το ασφαλές και ποιοτικό φάρμακο, όπως και αν λέγεται, ο Γιώργος Πατούλης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του.
“Ισχύει μόνο στη χώρα μας ο νόμος Λοβέρδου ότι ο γιατρός συνταγογραφεί μόνο τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός δίνει το φθηνότερο γενόσημο. Σε όλο τον κόσμο την ευθύνη αυτή την έχει ο γιατρός και εδώ μετατίθεται στον φαρμακοποιό.
Έχουμε έναν ΕΟΦ που κάνει ποιοτικούς ελέγχους αλλά όχι ποσοτικούς. Δεν έχει το επαρκές προσωπικό να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους που είναι απαραίτητο για να δει κανείς σε όλη τη διάρκεια παραγωγής και κατανάλωσης ενός φαρμάκου ότι διατηρείται η αυτή ποιότητα.
Μέσα από μία κοστολόγηση, η οποία δεν είναι πειστικής αντικειμενικότητας, διότι ήδη η φαρμακευτική δαπάνη κατά κεφαλήν Έλληνα είναι στο ήμισυ του μέσου όρου της κατά κεφαλήν δαπάνης του ΟΑΣΑ. Οι στόχοι έχουν επιτευχθεί.
Πού πηγαίνουμε λοιπόν; Πηγαίνουμε ακόμα χαμηλότερα; Εάν κάποιος δεν μπορέσει να παίρνει το φάρμακό του τελικά, αυτό θα έχει σαν συνέπεια ή την αύξηση της θνησιμότητας ή την αύξηση των επιπλοκών που για να λυθούν θα πρέπει να πηγαίνει στο δευτεροβάθμιο σύστημα, δηλαδή στα νοσοκομεία, κάτι πολύ κοστοβόρο και λιγότερο ποιοτικό”, σημείωσε.
Κίνδυνοι από τις μειώσεις στις τιμές φαρμάκων
Εξέφρασε φόβους ως προς τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, επισημαίνοντας πως αυτό που ενδιαφέρει την ιατρική επιστημονική κοινότητα είναι το ποιοτικό και ασφαλές μέσω ελέγχου φάρμακο.
“Μακάρι να πετύχουν με τις φαρμακοβιομηχανίες να το δίνουν εντελώς δωρεάν. Όμως μία αθρόα διαδικασία μείωσης που έγινε θα φέρει και μία αθρόα εισαγωγή πάσης είδους πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών με φάρμακα από άλλες χώρες, όπως το Πακιστάν και η Ινδία που ήδη η Αμερική σε πολλά επίπεδα καταδικάζει διότι βλέπει τις παρενέργειές τους, και συγχρόνως το κλείσιμο των ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών.
Άρα λοιπόν το κόστος της χώρας σε φαρμακευτική δαπάνη φτάνει μέχρι ένα σημείο που πιστεύω φτάσαμε το 2013. Η περαιτέρω μείωση θα προκαλέσει προβλήματα υγείας σε αδύναμες κατηγορίες πολιτών που έχουν χρόνιες ασθένειες και αυτό δυστυχώς θα το πληρώσουμε μέσα από την αύξηση της θνησιμότητας”, τόνισε.