Γ. Πατούλης: «Πληρώστε μας τα ληξιπρόθεσμα και σταματήστε τα δυσβάσταχτα μέτρα και τη διαπόμπευση των γιατρών»
Σε συνέχεια του εξωδίκου που κοινοποίησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για τη διαπόμπευση του ιατρικού σώματος , υπήρξε νέα αντιπαράθεση τους στο συνέδριο του ATHENS HEALTH FORUM 2014 – REBUILDING HEALTH IN GREECE πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Στο συνέδριο όπου συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου της υγείας στη χώρα μας και τα θέματα που αφορούν το μέλλον του συστήματος υγείας ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης διαφώνησε κάθετα με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για τα ζητήματα των ανασφάλιστων και ασφαλισμένων, αλλά και τον επέπληξε δριμύτατα για τα ληξιπρόθεσμα που οφείλει ο οργανισμός και τα ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτόν προς τους παρόχους από το έτος 2010 έως και σήμερα και για την επιβολή δυσβάσταχτων μέτρων που έχουν επιβληθεί στους ιατρούς όπως το πλαφόν , το rebate και το claw back, τα οποία έχουν σηματοδοτήσει εν τις πράγμασι τον αφανισμό τους.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ ανέφερε ότι «Χωρίς υπερβολές η οικονομική κρίση έδωσε τη χαριστική βολή σε ένα σύστημα υγείας που ήδη νοσούσε. Κι ενώ θα περίμενε κανείς αυτή η κρίση θα λειτουργήσει σαν μια ευκαιρία για να δημιουργηθεί ένα σύστημα υγείας που θα προχωρούσε στον εξορθολογισμό των αλόγιστων δαπανών που έγιναν στο παρελθόν και στην προσφορά σωστών υπηρεσιών στο πραγματικό τους κόστος, αποδεικνύεται ότι κι αυτή η ευκαιρία χάθηκε λόγω έλλειψης σχεδιασμού, βιαστικών επιλογών και βεβαίως της ασφυκτικής πίεσης από την τρόικα.»
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ επισήμανε ότι «ο τομέας της δημόσιας υγείας αποτελεί έναν από τους πρώτους τομείς που έχουν πληγεί με επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, αλλά και με επιβάρυνση της «λεηλατημένης» τσέπης των ασφαλισμένων. Οι πολιτικές του Υπουργείου Υγείας που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια είχαν αποκλειστικά λογιστικό χαρακτήρα και αγνόησαν πλήρως την ανθρωπιστική και κοινωνική παράμετρο της υγείας. Το αποτέλεσμα είναι οι τελούσες υπό κατάρρευση δομές υγείας να διαλυθούν πλήρως, να απαξιωθούν οι λειτουργοί της υγείας μέσα από τη διαπόμπευση και οικονομική εξαθλίωσή τους, να μείνουν τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς σε ένα γερασμένο ΕΣΥ, να οδηγήσουν τους νέους εξειδικευμένους γιατρούς αναγκαστικά να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό κατά χιλιάδες, με τελευταίο «κατόρθωμα» την πλήρη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας, που είναι και ο πυλώνας ενός σωστού συστήματος υγείας. Και οι πειραματισμοί δεν έχουν τέλος. Με τελευταίο χωρίς σχεδιασμό εγχείρημα την ίδρυση του ΠΕΔΥ.»
Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντός ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν επί του παρόντος ακριβή στοιχεία για τους ανασφάλιστους στη χώρα μας, πλην όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν ξεπερνούν τα 2.000.000 του Ελληνικού Πληθυσμού.» Επίσης ανέφερε ότι μέσα στη κρίση μειώθηκαν οι ανισότητες προσβασιμότητας για τη λήψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του Ελληνικού Πληθυσμού.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι «οι προσπάθειες που γίνονται είναι χωρίς σχέδιο και πυξίδα. Δεν γνωρίζουν που πάει το σύστημα , ένα σύστημα δηλαδή που δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους, πολύ δε περισσότερο στους παρόχους υγείας στους οποίους ενώ εκκρεμεί η καθυστέρηση οφειλών από το 2010 τους επιβαρύνει και με τα νέα χαράτσια του rebate και του claw back. Λήγουν οι συμβάσεις με τον Οργανισμό σε λίγες ημέρες και δεν γνωρίζουν τι θα γίνει. Υπάρχει μεγάλη κρίση στην οργάνωση και για αυτό δεν ξέρουν ούτε τον αριθμό των ανασφάλιστων πόσω δε μάλλον τον αριθμό των εχόντων ασφαλιστική ικανότητα. Διέλυσαν το ΙΚΑ χωρίς όμως να οργανώσουν την λειτουργία του ΠΕΔΥ.»
Τέλος ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι αναμένουμε την υλοποίηση του διαχρονικού αιτήματος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, όπως δεσμεύτηκε ο νέος Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης. Ο ΙΣΑ πολλάκις το είχε διεκδικήσει από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεν είχε όμως εισακουστεί.