Καλούμε τη Κυβέρνηση να μας πει «πώς θα λειτουργήσουν χωρίς προσωπικό οι μικροί νησιωτικοί, ορεινοί και απομακρυσμένοι από τα αστικά κέντρα δήμοι»
Για άλλη μια φορά παραβιάζεται η αρχή της εγγύτητας και το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον τόπο τους.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κινητικότητα των υπαλλήλων, απορρίφθηκε η πρόταση της ΚΕΔΕ σύμφωνα με την οποία η κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων θα μπορεί να υλοποιείται μετά τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.
Συγκεκριμένα στην τοποθέτηση του ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ Ν. Χιωτάκης, εισηγήθηκε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο πρόβλεψη, με βάση την οποία, για την όποια μετακίνηση δημοτικού υπαλλήλου να ζητείται η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου. Να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο της παραπάνω εισήγησης είχε ομόφωνα συμφωνηθεί στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ το 2015 και έχει διατυπωθεί και εκφραστεί δημόσια πολλές φορές από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη.
Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής η αρμόδια υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι δε δέχεται τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου για μετάταξη υπάλληλων των δήμων.
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως αυτό είναι αντίθετο στη φιλοσοφία του ν/σ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι όλα γίνονται ψηφιακά και δε θέλει ενδιάμεσους.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, ας μας απαντήσει η κυβέρνηση αν έχει υπόψη της τις διατάξεις του Συντάγματος για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Ας μας πει πώς θα λειτουργήσουν οι δήμοι.
Γνωρίζει ότι θα αποψιλωθούν όλοι οι δήμοι και ιδιαίτερα οι μικροί ορεινοί, νησιωτικοί και απομακρυσμένοι από τα αστικά κέντρα;
Γνωρίζει ότι το προσωπικό των δήμων έχει μειωθεί, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων από την εφαρμογή του συστήματος κινητικότητας και την απαγόρευση νέων προσλήψεων, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων;
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης δεν οφείλεται σε πελατειακές σκοπιμότητες.
Να σημειωθεί ότι η σχετική εξέλιξη δημιουργεί μείζον ζήτημα καθώς είναι εκ διαμέτρου αντίθετη στις θέσεις του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης σύμφωνα με τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν για τη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών τους.
Δεδομένης της κρισιμότητας του θέματος, με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ θα εισαχθεί προς συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, αύριο Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.