H Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της
στη διαχείριση του προσφυγικού. Η Κεντρική Εξουσία τι κάνει;
Λόγω των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που αποκτά πλέον η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, όχι μόνον για τους νησιωτικούς Δήμους που αποτελούν τόπους υποδοχής, αλλά και για τους Δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της φιλοξενίας τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, η Κ.Ε.Δ.Ε. αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες.
Στο πλαίσιο αυτών των νέων πρωτοβουλιών την προσεχή Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, το Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Ε. και αντιπροσωπεία Δημάρχων, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα συναντηθούν με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ιωάννη Μουζάλα.
Παράλληλα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε., που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς και θα παρθούν αποφάσεις για τον τρόπο που θα πρέπει να δράσουν οι Δήμοι το επόμενο διάστημα προκειμένου να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που έχει πλέον διαμορφωθεί.
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Γιώργος Πατούλης, με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας της προσεχούς Δευτέρας επισημαίνει ότι :
« Η Κ.Ε.Δ.Ε. από την άνοιξη του 2015 είχε επισημάνει στη συνάντηση που έγινε με την τότε Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, πως η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση και διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, καθώς και οι ιδεοληψίες γύρω από την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων», θα δημιουργούσε τεράστια αδιέξοδα στη χώρα. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Η χώρα και κυρίως οι Δήμοι που αποτελούν χώρους πρώτης υποδοχής και στη συνέχεια φιλοξενίας βουλιάζουν από τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Οι Δήμοι μόνοι τους, χωρίς βοήθεια και με τα δικά τους περιορισμένα μέσα και δομές προσπαθούν να δώσουν λύσεις και να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Η Κυβέρνηση ακόμη δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης , με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις , να αδυνατεί να υλοποιήσει όσα έχει συμφωνήσει με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και αναλώνεται σε κινήσεις αποσπασματικού χαρακτήρα.
Ακόμη και η συνδρομή της Frontex ζητήθηκε όταν υπήρξε κίνδυνος αποβολής της χώρας μας από τη Συνθήκη του Σένγκεν.
Είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα ακόμη τα hot spots στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση και ο διαχωρισμός των προσφύγων με τους μετανάστες, με αποτέλεσμα από τη μια να καθυστερεί η διαδικασία προώθησης των προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αφετέρου να μην μπορεί να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει την επαναπροώθηση των μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής τους και κυρίως την Τουρκία, η οποία έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δέχεται πίσω τους μετανάστες οι οποίοι την χρησιμοποίησαν ως πύλη εισόδου τους για την Ευρώπη.
Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί πλέον να ανεχτεί την αδράνεια και την έλλειψη σχεδίου. Δεν βγάζουμε την ουρά μας απέξω, θέλουμε να συμβάλλουμε θετικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, που είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα, στο βαθμό όμως που μας αναλογεί.
Δεν θα υποκαταστήσουμε την Κυβέρνηση, αλλά θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα την υποχρεώσουν επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως έχουμε κάνει ως θεσμός κι εμείς και με το παραπάνω. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η χώρα και οι Δήμοι μας σε αποθήκη απελπισμένων ψυχών, δεν θα ανεχτούμε να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η κοινωνική ειρήνη στις τοπικές μας κοινωνίες.
H Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της στη διαχείριση του προσφυγικού.
Η Κεντρική Εξουσία τι κάνει;»