Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες μετά την υπογραφή της τελικής προγραμματικής σύμβασης από το Δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Κ. Μανιάτη
Ένα πρωτοποριακό έργο με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά που θα αναβαθμίσει αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του ιστορικού εμπορικού κέντρου του Αμαρουσίου, τίθεται άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών υλοποίησης της βιοκλιματικής ανάπλασης του ιστορικού και εμπορικού κέντρου έδωσαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, και ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού, κατά την ανακοίνωση της υπογραφής της τελικής προγραμματικής σύμβασης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγράμματος και Υποδομών Θεόδωρος Καρδοματέας.
Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανοι γιατί σήμερα ξεκινά ουσιαστικά η υλοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά έργα που έχουν γίνει ποτέ στην πόλη αυτή. Ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί θα καταστήσει ξανά το Μαρούσι σημείο αναφοράς όσον αφορά τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του. Ένα έργο υψηλής αισθητικής αξίας, αντάξιας της φυσιογνωμίας του προαστίου μας, που θα μας επιτρέψει να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, που θα μας επιτρέψει να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά στην προσπάθεια μας να ξανακάνουμε το Μαρούσι ένα φιλικό και ανθρώπινο προάστιο. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που όχι μόνο θα αλλάξει την εικόνα του εμπορικού κέντρου της πόλης μας αλλά θα αναβαθμίσει και την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές του προαστίου μας σε συνδυασμό και με το υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης, την κατασκευή του οποίου υπογράψαμε μόλις χθες. Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια για να κάνουμε πράξη ένα έργο που θα τονώσει την τοπική ανάπτυξη, κάτι που έχει μεγάλη αξία, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που όλοι βιώνουμε τις συνέπειες της πιο μεγάλης κρίσης που έχει βιώσει η χώρα μας μεταπολιτευτικά».
Μεταφέροντας το ενδιαφέρον του για την πόλη του Αμαρουσίου, αναφερόμενος στο έργο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, δήλωσε: «Επισφραγίσαμε σήμερα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συνεργασία μας με το Δήμο Αμαρουσίου. Είχαμε υποσχεθεί στους δημότες του Αμαρουσίου ότι το έργο θα γίνει ανεξαρτήτως πηγών χρηματοδότησης. Τηρούμε αυτή την υπόσχεση για την κατασκευή ενός πρωτότυπου έργου, το οποίο έχει αγκαλιάσει όλος ο εμπορικός κόσμος της περιοχής. Η ανάπλαση αυτή που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Μαρούσι, ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Αποστολή μας είναι να αναβαθμίσουμε τις υποδομές και να δημιουργήσουμε ανάπτυξη άμεσα και έμμεσα».
Όσον αφορά στην αρχική ιδέα υλοποίησης του έργου, ο κ. Πατούλης, μίλησε για ένα έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και διεκδίκησε η σημερινή Δημοτική Αρχή ως μια αναγκαία παρέμβαση πνοής που θα αντέστρεφε τις αρνητικές συνέπειες που είχαν για το Κέντρο της πόλης μας οι αποτυχημένες αναπλάσεις της περιόδου 2003- 2004. «Αποτυχημένες αναπλάσεις που κόστισαν τότε πολλά εκατομμύρια ευρώ στους πολίτες του Αμαρουσίου, πολλά περισσότερα εκατομμύρια από το κόστος που θα έχει το έργο που εμείς σήμερα υλοποιούμε, χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε ευρώ τους συμπολίτες μας, αλλά αξιοποιώντας τα χρήματα του ΕΣΠΑ» σημείωσε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε:«Στο παρελθόν έγιναν πολλά λάθη που δεν θα επαναληφθούν γιατί κατά την εκτέλεση του έργου θα μπουν αυστηρές προδιαγραφές, οι παρεμβάσεις θα γίνουν με σεβασμό στην ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά ώστε να είναι επισκέψιμο το εμπορικό κέντρο και το κυριότερο, έχουμε τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και αγοράς».
Ο κ. Πατούλης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολύ σημαντική συμβολή της θετικής στάσης που επέδειξε απέναντι στη διεκδίκηση του Δήμου και η πολύ καλή συνεργασία που είχε η Δημοτική Αρχή με την πολιτική ηγεσία της τότε Νομαρχίας Αθηνών και τη νυν Περιφέρεια Αττικής, με τον τότε Νομάρχη και νυν Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, αλλά και με τους συνεργάτες του. «Ο θετικός τρόπος σκέψης και των δύο πλευρών μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια διεκδίκησης του έργου ώστε σήμερα να βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα, για δεύτερη φορά, μετά το καλοκαίρι του 2010, προκειμένου να βάλουμε τις τελικές υπογραφές».
Το θετικό κλίμα συνεργασίας επιβεβαίωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης, ο οποίος μιλώντας για την έγκριση της χρηματοδότησης κατασκευής του έργου, εστίασε στην προτεραιότητα –στην πράξη-, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που δίνει η Περιφέρεια Αττικής σε έργα προσανατολισμένα στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. «η βιοκλιματική ανάπλαση ξεκίνησε από τη σκέψη της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου να αναβαθμίσει το κέντρο, ένα έργο με ενεργειακά οφέλη, αισθητική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου και δυνατότητες λελογισμένης ανάπτυξης, για να φτάσουμε σήμερα να έχει την τύχη το Μαρούσι και οι κάτοικοί του αλλά και οι επισκέπτες, σύντομα να χαίρονται ένα έργο ανάπλασης από τα λίγα ανάλογα έργα υψηλής λειτουργικής αισθητικής που συνδέουν την ανάπτυξη με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα που έχουν εγκριθεί σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και πανελλαδικά» σημείωσε ο κ. Μανιάτης.
Ως χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου ο καθ’ ύλην αρμόδιος εκπρόσωπος της Περιφέρειας, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγράμματος και Υποδομών Θεόδωρος Καρδοματέας, έθεσε τους 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών σημειώνοντας την πρόθεσή του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να τρέξουν οι διαδικασίες.
Τη θετικό αντίκτυπο του έργου στην αγορά του Αμαρουσίου και στην ενίσχυση της εμπορικής κίνησης σημείωσε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γιώργος Παπαχρυσάνθου, σε σύντομη τοποθέτησή του
Κλείνοντας ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, ευχαρίστησε θερμά όλους τους εμπλεκόμενους στη μακρόχρονη διαδικασία μέχρι τη σημερινή τελική υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μελετητές, εξωτερικούς συνεργάτες, Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου, παράγοντες της Περιφέρειας.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Β΄ Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής Νικόλαος Δημητρόπουλος, ο Διοικητής του Α.Τ Αμαρουσίου Κωνσταντίνος Καραβάς, ο Διοικητής του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού Βασίλειος Φλόκας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γιώργος Παπαχρυσάνθου, Πρόεδροι και μέλη εξωραϊστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης, εκπρόσωποι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, οι Αντιδήμαρχοι Νικόλαος Πέππας, Νικόλας Αλεπούς, Αντώνης Παρτσινέβελος, Βασίλης Κόκκαλης, Σπύρος Σταθούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Νίκος Κάββαλος, Βαγγέλης Κάββαλος, Δημήτρης Σμυρνής, Δημήτρης Καρλαύτης, Δημήτρης Καμπούκος, Γεώργιος Ιατρίδης, Ρένα Χαλιώτη, Ελένη Λέκκα, Κατερίνα Ιωάννου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Χρηστάκης, και ο Ειδικός Γραμματέας Μιχάλης Μπάρλας, και πλήθος πολιτών.
Βιοκλιματική ανάπλαση Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου Αμαρουσίου
Κύρια στάδια του έργου
Φθινόπωρο του 2008 – αρχική διεκδίκηση του έργου
Φεβρουάριος 2009 – έγκριση χρηματοδότησης από Νομαρχία Αθηνών
Νοέμβριος του 2009 – σε ισχύ η δημόσια διαβούλευση
Ιούλιος 2009 – παρουσίαση μελέτης
Ιούνιος 2010 – υπογραφή πρώτης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αμαρουσίου και της Νομαρχίας Αθηνών
Ιανουάριος 2012 – ένταξη χρηματοδότησης έργου, προϋπολογισμού 7.600.000 ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής του Ε.Σ.Π.Α
Απρίλιος 2012 – ολοκλήρωση δημοπράτησης και ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη
Νοέμβριος 2012 – τελική υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με Περιφέρεια Αττικής και έναρξη κατασκευής έργου.
Χαρακτηριστικά του έργου
Η βιοκλιματική ανάπλαση στηρίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη που σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εμπορικής αγοράς, προβλέπει τη χωροθέτηση βασικών δραστηριοτήτων και την ορθή επιλογή υλικών και δίνει έμφαση στην ασφαλή μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών.
Οι παρεμβάσεις που προβλέπει η ανάπλαση αφορούν στη διαμόρφωση των οδικών αξόνων, την ανάδειξη των εισόδων στη πόλη, την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, αλλά και παρέμβαση στα κτιριακά μέτωπα.
Οι βασικοί άξονες της παρέμβασης θα αναπτυχθούν στο δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων, και συγκεκριμένα των οδών Ερμού, Δήμητρος, Πλαστήρα, Διονύσου, Μητροπόλεως, Παναθηναίων, Διάμεση και Βασιλίσσης Σοφίας. Επίσης, και στα βασικά οδικά σημεία πρόσβασης προς το Κέντρο, στην Πύλη του Η.Σ.Α.Π και στην Πλατεία Αγίας Λαύρας.
Επίσης, προβλέπει την εγκατάσταση ομοιογενή και ποιοτικού αστικού εξοπλισμού, την εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, τη σωστή χρήση υδάτινων στοιχείων, την ενίσχυση της φύτευσης, καθώς και κατάλληλες μεθόδους σκιασμού και ηλιοπροστασίας, τη διαμόρφωση πεζοδρομίων, τη λειτουργικότητα του δικτύου κυκλοφορίας, με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας, τη βελτίωση του συστήματος στάθμευσης, την ορθολογική διαχείριση των χώρων και τη μετρήσιμη βιοκλιματική παρέμβαση.
Υπηρετώντας τις αρχές της βιοκλιματικής ανάπλασης επιτυγχάνεται η βελτίωση του δείκτη θερμικής άνεσης, η επέμβαση στην τοπική ρύπανση, καθώς και η δημιουργία ευνοϊκού μικροπεριβάλλοντος.
Η κεντρική ιδέα των μελετητών είναι η δημιουργία τεσσάρων σημείων κόμβων που θα συνδεθούν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: Τη γη, το νερό, τον αέρα και τον ήλιο.
Η μορφή που θα έχει το κέντρο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση θα περιλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία όπως:
• Η οριοθέτηση- ανάδειξη των εισόδων του εμπορικού κέντρου, με κατασκευή Πυλών
• Η Ενιαία μορφολογία της όψης των κτιρίων
• Η Ενιαία επίστρωση δαπέδου
• Η παρουσία Φωτοβολταϊκών στοιχείων, πίδακες νερού, εναλλάκτες αέρα
• Η Δημιουργία τοποσήμων
• Η εγκατάσταση μοντέρνου αστικού εξοπλισμού
• Ενώ προβλέπεται επίσης και η ανακατασκευή και επέκταση των δικτύων κοινής ωφέλειας
Κύριοι στόχοι ανάπλασης:
– Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος μέσα από την εφαρμογή στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού.
– Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου καθώς και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
-Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου.
-Η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς, με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της, στοιχείο που σήμερα λείπει και αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
– Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του Κέντρου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιοί κάτοικοι της πόλης, συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή.
-Η διαφύλαξη και γιατί όχι, και η αύξηση την αξία της γης.
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την ομιλία του Δημάρχου.