Eκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας. Παρουσίαση του Οδηγού Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση κινδύνων σε επίπεδο Δήμων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνει ότι είναι στην «πρώτη γραμμή» για την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της επιχειρησιακής προετοιμασίας και ετοιμότητας των δομών των Δήμων αφενός, για την αντιμετώπιση καταστροφών που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα ή από τεχνολογικούς κινδύνους και αφετέρου, για ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες, όπως η κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και η τρομοκρατία.
Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε ο Οδηγός Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση Κινδύνων σε επίπεδο Δήμων – Στρατηγικές Δράσεις της ΚΕΔΕ σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.
«Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Το νέο περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να δράσουμε αλλάζει δραστικά. Ιδιαίτερα σε σχέση με το παρελθόν και με τις απειλές που καλείτο να αντιμετωπίσει και να διαχειρισθεί το σύστημα Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Ο σημερινός κόσμος είναι πιο σύνθετος, ακόμη πιο σύνθετα είναι τα προβλήματα και οι απειλές. Σε μία εποχή έντονης ρευστότητας και διαρκούς κινητικότητας, όπου καταστάσεις αλλάζουν, ισορροπίες ανατρέπονται, δόγματα αναθεωρούνται και νέοι συσχετισμοί διαμορφώνονται, προσφέρονται ευκαιρίες αλλά προκύπτουν και κίνδυνοι.
Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να αναβαθμίζει και να ενισχύει την παρουσία της στους εθνικούς και διεθνείς μηχανισμούς διαχείρισης έκτακτων περιστατικών, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες και τις προοπτικές του θεσμού».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ακόμη ότι η ενδυνάμωση της επιχειρησιακής προετοιμασίας των δομών των δήμων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, είναι αναγκαία όχι μόνο γιατί αυτό απορρέει εκ του Νόμου, αλλά γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον των δήμων και των πολιτών.
«Ως θεσμός του Κράτους που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον θεσμό εγγύτερα στις ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών, τόνισε ο κ. Πατούλης, οφείλουμε να διαθέτουμε τα κατάλληλα επιχειρησιακά σχέδια και μέσα που θα μας διασφαλίζουν ότι θα είμαστε , έτοιμοι σε τοπικό επίπεδο να δράσουμε καταρχήν προληπτικά, ή εφόσον χρειαστεί, να αντιμετωπίσουμε άμεσα έκτακτα περιστατικά κι ανάγκες όταν αυτά εκδηλωθούν, καθώς και να διαχειρισθούμε τις συνέπειες αυτών των περιστατικών ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη βραχεία αποκατάσταση τους. Όλα όσα λοιπόν οφείλουμε να κάνουμε σε επίπεδο πρόληψης, προετοιμασίας και αντιμετώπισης, πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Να αξιοποιούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Να λαμβάνουν υπόψη τους το νέο περιβάλλον απειλών και προκλήσεων που καλούμαστε να λειτουργήσουμε ως Δήμοι. Για το λόγο αυτό πήραμε ως ΚΕΔΕ την απόφαση να εκπονήσουμε έναν Ολοκληρωμένο Οδηγό Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση Κινδύνων, σε επίπεδο Δήμων».
Αναφερόμενος στον Οδηγό, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για να αποκτήσουν οι Δήμοι όλης της χώρας ένα ενιαίο, οριζόντιο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν ουσιαστικά τις αρμοδιότητες τους, όπως αυτές περιγράφονται από τον «Καλλικράτη».
Τα επόμενα βήματα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης, είναι:
· Η βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου,
· Η σύνταξη ολοκληρωμένων επιχειρησιακών σχεδίων σε κάθε δήμο,
· Η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση – κατάρτιση των πολιτών- εθελοντών από τους Δήμους πάνω στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας,
· Η δημιουργία ενός επιχειρησιακού κέντρου Πολιτικής Προστασίας καθώς κι ενός help desk για τη στήριξη των γραφείων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων
· Η παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις επικίνδυνων περιστατικών και καταστροφικών φαινομένων.
Κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τους άλλους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες του Κράτους.
«Αυτό που θέλουμε, τόνισε, είναι να ασκήσουμε πραγματικά και ουσιαστικά τις αρμοδιότητές μας, όπως αυτές περιγράφονται στο υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς.Αυτό που θέλουμε είναι να συνεργαζόμαστε με όλους υπηρετώντας έναν και μόνον έναν στόχο. Την ασφάλεια των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών».
Εκ μέρους της ΓΓΠΠ ο Γενικός Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών Φ. Θεοδώρου, επισήμανε ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός και χαιρέτησε την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ.
Ο Πρόεδρος Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Σάββας Χιονίδης, Δήμαρχος Κατερίνης, επισήμανε την ανάγκη να γίνει καταγραφή και πρόβλεψη των προσφυγικών ροών. Σε ότι αφορά στον Οδηγό, το χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τους δήμους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Γ. Ψαθάς, Δήμαρχος Διρφύων- Μεσσαπίωνότι η Αυτοδιοίκηση δηλώνει παρούσα στην υπεράσπιση των πολιτών και πρόσθεσε ότι φιλοδοξία μας είναι αυτός ο Οδηγός να αξιοποιηθεί από κάθε Δήμο.
Τέλος ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευ. Λέκκας παρουσιάζοντας τον Οδηγό είπε ότι αποσκοπεί στη μείωση των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές και στην προστασία της περιουσίας των πολιτών, στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα σημείωσε ότι σε περίπτωση καταστροφών οι πρώτοι που επεμβαίνουν είναι οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί φορείς, γεγονός που, όπως επεσήμανε, ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο ρόλο των Δήμων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.
Ακολούθησε βράβευση φορέων (πολιτικών και υπηρεσιακών) και εθελοντικών ομάδων για την προσφορά τους.
Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν:
· Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης. Το βραβείο παρέλαβε ο Φ. Θεοδώρου, Γενικός Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών ΓΓΠΠ.
· Η Ελληνική Αστυνομία στο πρόσωπο του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας Κων. Τσουβαλά. Το βραβείο παρέλαβε ο Ταξίαρχος Γ. Γιάννινας.
· Το Πυροσβεστικό Σώμα, στο πρόσωπο του Αντιστράτηγου Πυροσβεστικού Σώματος, Ι. Καρατζιά, Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
· Το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή στο πρόσωπο τουΑντιναυάρχου Λιμενικού Σώματος, Σταμάτη Ράπτη, Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος.Το βραβείο παρέλαβε ο Υποναύαρχος Θ. Κλιάρης.
· Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο πρόσωπο του Διοικητή της ΕΜΥ Ταξίαρχου Ι. Πουλόπουλου.
· Το ΕΚΑΒ, στο πρόσωπο του Προέδρου του Δ.Σ. Κων. Καρακατσιανόπουλος.
Επίσης βραβεύτηκαν οι παρακάτω εθελοντικές ομάδες:
· ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και ΑΝΑΠΛΑΣΗ του ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ (Σ.Π.Α.Π.)
· ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (Σ.Π.Α.Υ)
· Εθελοντική Ομάδα Ελληνικού-Αργυρούπολης:
· Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής
· Εθελοντική Δασοπροστασία – Πυρόσβεση Γλυφάδας
· Ομάδα Πολιτικής Προστασίας – Δασοπροστασίας Δήμου Παιανίας
· Εθελοντική Ομάδα Πολιτών Περιστερίου
· ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ (Π.Ε.Σ.Υ.Δ.Α.Π )
· ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΦΕΔΡΩΝ (Σ.Σ.Α.Ε.)
· ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ –ΕΠΙΛΕΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΟΥΒΑΡ
· ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ
· ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
· ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ Ν.ΒΟΥΤΖΑ
· ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΡΙΣΕΩΝ (Ε.Δ.Ο.Κ.)
· ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗΣ
· ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
· ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
· ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΑΡΗΣ- ΒΟΥΛΑΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
· ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
· ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΡΩΝ
· ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
· ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΥΡΩΝΑ
· ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ
· ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
· Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας Δήμων Παπάγου- Χολαργού και Ηλιούπολης