Σε πανηγυρικό κλίμα και με λαμπρή παρέλαση μαθητών, οδηγών, προσκόπων και συλλόγων, εορτάστηκε και φέτος στο Μαρούσι η Εθνική Επέτειος του Έπους του 1940. Στις εκδηλώσεις τιμής στους ήρωες του Εθνικού Αγώνα παραβρέθηκαν, επίσης, μέλη της Διοίκησης, του Δημοτικού Συμβουλίου, ιεράρχες αλλά και εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στον πανηγυρικό λόγο που εκφώνησε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Επετείο του 1940 αναφέρθηκε στην ανάγκη Εθνικής Αναγέννησης και Ανασυγκρότησης του τόπου μας, σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ εξήρε τον προεξάρχοντα ρόλο της Παιδείας προς αυτή την κατεύθυνση:
«Βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη αλλά και στην ευρύτερη γειτονιά μας και παράλληλα βιώνοντας καθημερινά την πολυεπίπεδη κρίση στη χώρα μας, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι πρέπει επιτέλους να αφήσουμε πίσω τις ανούσιες συγκρούσεις. Με συνεργασίες και συναινέσεις να προχωρήσουμε μπροστά. Σε αυτή την προσπάθεια για την Εθνική Αναγέννηση και Ανασυγκρότηση του τόπου μας, δεν πρέπει να λείψει κανείς. Δεν περισσεύει κανείς. Και δεν χωρούν μικροπολιτικές και μικροκομματικές λογικές και σκοπιμότητες. Δεν χωρά ο φθηνός λαϊκισμός.
Η χώρα μας θα σηκώσει και πάλι ψηλά το κεφάλι. Με εφόδια την Παιδεία, το Θάρρος και την Ενότητα, οι Έλληνες μπορούν να επιτύχουν τους εθνικούς τους στόχους. Σε αυτή την προσπάθεια Εθνικής Αναγέννησης είναι κρίσιμος ο ρόλος της Παιδείας. Γιατί μέσα από την Παιδεία θα μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά της Ελλάδος τις απαραίτητες γνώσεις για να πάει τη χώρα μπροστά».
Στον λόγο του, αναφερόμενος στα επικά κατορθώματα των Ελλήνων κόντρα στις δυνάμεις κατοχής, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, επεσήμανε:
«Ο Ελληνικός λαός πάντα πρωτοπόρος έλαμψε στην ιστορία των αιώνων με το Θάρρος του και τη Ζωτικότητά του. Και το 1940 απέδειξε για μια ακόμα φορά σ’ όλη την οικουμένη ότι όταν ένα έθνος κινείται ολόψυχα, ενωμένο κι αποφασισμένο να υπερασπιστεί πρώτα και πάνω από όλα τις υπέρτατες αξίες της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας, στο τέλος δικαιώνεται.
Εκεί τοποθετείται η ιστορική αξία της 28ης Οκτωβρίου του 1940.
Όσοι κατέχουν το βαθύτερο νόημα της ιστορίας γνωρίζουν ότι το Ελληνικό «ΟΧΙ» του “40 δεν ήταν συμπτωματική εκδήλωση περιστάσεων, αλλά συνειδητή έκφραση πεποιθήσεων ριζωμένων από μακρούς αιώνες στα σπλάχνα της Φυλής μας.
Πολιτογραφημένη πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια η Ελευθερία στη μικρή μας χώρα. Αυτή τη βραχώδη, Ευρωπαϊκή γωνιά της Μεσογείου διάλεξε η Ιστορία για θέατρο των μεγαλύτερων αγώνων του πολιτισμού.
Εδώ υψώθηκαν δια μέσου των αιώνων τα λαμπρότερα τρόπαια του Πνεύματος, του Θριάμβου της Δημοκρατίας.
Στα βουνά της Αλβανίας το όνομα της ΠΙΝΔΟΥ αναδείχθηκε ως το ιερό σύμβολο των ελεύθερων λαών και των ελεύθερων ανθρώπων σε στιγμές αγωνίας και απόγνωσης.
Όταν άλλοι ευρωπαικοί λαοί υποδουλώνονταν ο ένας μετά τον άλλον, σχεδόν αμαχητί, στις δυνάμεις του Άξονα, η φτωχή αλλά περήφανη χώρα μας αντιστάθηκε.
Η μικρή και φτωχή Ελλάδα τόλμησε να υψώσει το δικό της περήφανο ΟΧΙ, αλλά δεν το κράτησε μόνον για τον εαυτό της. Το χάρισε αιματοβαμμένο και δαφνοστόλιστο, σε όλους τους ελεύθερους λαούς της γης.
Το 1940 η Ελλάδα είπε ΟΧΙ στην καταπάτηση των ιερών αρχών της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Αξιοπρέπειας.
Είπε ΟΧΙ σε όσους αμφισβήτησαν το δικαίωμα του κάθε λαού στην ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση. Με το ίδιο ΟΧΙ πρέπει να απαντήσουμε κι εμείς, ως σύγχρονοι Έλληνες, σε κάθε ατιμωτική πράξη ή πρόκληση, από όπου κι αν εκπορεύεται.
Εντός ή εκτός Ελλάδος. Από αυτούς που βαφτίζουν την υποταγή και την προδοσία ρεαλισμό».
Του πανηγυρικού λόγου προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων και ακολούθησαν η κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στη συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, όπου ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Ρένα Χαλιώτη, καθώς και όλους τους συντελεστές της παρέλασης, που για μια ακόμη φορά συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την καθηγήτρια μονωδίας και μελοδραματικής του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου, κα Χριστίνα Σπηλιακοπούλου η οποία ερμήνευσε τραγούδια του Έπους του ΄40, ενώ στο πιάνο τη συνόδευσε ο καθηγητής κ. Γιάννης Μιγδάνης. Την μουσική επιμέλεια είχε η διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου κα Φωτεινή Κοσκόρου, ενώ παράλληλα, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς υπό την επίβλεψη του χοροδιδασκάλου κ. Γιώργου Φραγκάκη.