Συναντήσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ουγγαρίας και τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Βουδαπέστη
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Βουδαπέστη συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ουγγαρίας κ. GyorgyGemesi.
Ο κ. Gemesi επισήμανε στον κ. Πατούλη, πως η Ουγγαρία αριθμεί 3.200 Δήμους οι οποίοι, όπως ανέφερε, λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο, αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης, βάσει του οποίου τα δημοτικά συμβούλια έχουν αυξημένες αρμοδιότητες στη λήψη αποφάσεων.
Ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ουγγαρίας σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ να καθιερωθεί επίσημα, μέσω της UNESCO, η 20η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Στην προσπάθεια αυτή ζήτησε τη στήριξη του, επισημαίνοντας πως αν συμπράξουν όλες οι Κεντρικές Ενώσεις Δήμων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή την κατεύθυνση, ο στόχος να ενισχυθεί η προβολή της ελληνικής γλώσσας θα είναι ευκολότερος. Παράλληλα, συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:
«Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Επισήμανα στον κ. Gemesi πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία επιβάλλεται να ενωθούμε όλες οι Αυτοδιοικητικές Ενώσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, ανεξάρτητα από το τι πράττουν οι κεντρικές κυβερνήσεις και τα κόμματα και να συνεργαστούμε για τη διαμόρφωση πολιτικών, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτή την κατεύθυνση πρότεινα τη δημιουργία ενός δικτύου όλων των Αυτοδιοικητικών Ενώσεων για τη χάραξη χρήσιμων και γόνιμων πολιτικών, μία πρόταση που έτυχε θερμής αποδοχής από τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ουγγαρίας. Επίσης συμφωνήσαμε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις Ελλήνων δημάρχων με Ούγγρους συναδέλφους τους για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράψαμε με τον κ. Gemesi σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο Αυτοδιοικητικών Ενώσεων, με σκοπό την προώθηση προτάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών μας».
Ακολούθως ο κ. Πατούλης συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Βουδαπέστη κ. Δημήτρη Γιαννακάκη. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η προσφυγική κρίση. Ο κ. Γιαννακάκης επισήμανε πως το προσφυγικό ζήτημα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ουγγαρίας και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη της Ουγγαρίας, με τον ιατρικό τουρισμό αλλά και με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ μετέβη και στο χωριό Νίκος Μπελογιάννης, όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα Δήμαρχο Κώστα Παπαλέξη, από τον οποίο ενημερώθηκε πως οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές υποστήριξαν οικονομικά όλες τις δομές του χωριού και κυρίως το ελληνόγλωσσο σχολείο, το οποίο κινδύνευε να κλείσει.
Παράλληλα επισκέφθηκε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, το πολιτιστικό κέντρο, καθώς και το 8τάξιο Δίγλωσσο Δημοτικό Σχολείο αλλά και το Νηπιαγωγείο του χωριού. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2000 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρασημοφόρησε τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου, για το έργο της.
Ο κ. Πατούλης συνεχάρη το εκπαιδευτικό προσωπικό για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και για τον άοκνο, όπως ανέφερε, αγώνα τους να διατηρηθεί «ζωντανή» η ελληνική γλώσσα. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε πως η Ελληνική Αυτοδιοίκηση θα μεριμνήσει να αποσταλούν ελληνικά βιβλία στο σχολείο, συνδράμοντας στην προσπάθεια των δασκάλων και διατύπωσε την πρόταση να φιλοξενηθούν παιδιά του σχολείου, για ένα διάστημα, σε ελληνικές κατασκηνώσεις.
Το χωριό Νίκος Μπελογιάννης είναι από τα νεότερα της Ουγγαρίας. Πλέον στο χωριό οι κάτοικοι είναι Ούγγροι στην πλειοψηφία τους, ωστόσο συνυπάρχουν αρμονικά με τους Έλληνες και μάλιστα δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και παράδοση. Η ανοικοδόμησή του χωριού άρχισε στις 6 Μαΐου 1950 και χτίστηκε από εθελοντές. Η αρχική του ονομασία ήταν Ελληνοχώρι, αφού προοριζόταν να φιλοξενήσει εξόριστους Έλληνες, αλλά στις 3 Απριλίου 1952 μετονομάστηκε σε Μπελογιάννης προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη. Το 1996 κτίστηκε ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου στην επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση του χωριού, λειτούργησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.