Γ. Πατούλης: Γίνεται πράξη η δέσμευσή μας για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Κέντρου. Το έργο υπηρετεί το όραμά μας για ένα ανθρώπινο προάστιο. Το έργο μας θα συνεχιστεί. Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει
Με σύσσωμη εκπροσώπηση από τη Διοίκηση και την αντιπολίτευση του Δήμου, από όλους τους συλλόγους και φορείς της πόλης, εμπόρους, κατοίκους και ιδιοκτήτες πραγματοποιήθηκε ο Δημόσιος Διάλογος για τη Βιοκλιματική Ανάπλαση του Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου του Αμαρουσίου. Απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν και παρέχοντας όλες τις απαιτούμενες διευκρινίσεις και διαβεβαιώσεις για τις διαδικασίες εκτέλεσης του έργου, σε κλίμα σύμπνοιας τίθεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην πόλη και που θα συμβάλει σημαντικά στην αισθητική, περιβαλλοντική και ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων. Στη δημόσια συζήτηση, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μέσα από αναφορές στα στάδια του έργου, παρείχε τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη διαφύλαξη του φυσικού τοπίου, και διαβεβαίωσε για τη βούληση της Διοίκησης τόσο η Βιοκλιματική Ανάπλαση όσο και τα υπόλοιπα έργα που έχουν δρομολογηθεί να προχωρήσουν κόντρα σε όποιες κακόβουλες αντιδράσεις «με συνέπεια και ευθύνη στις δεσμεύσεις της Διοίκησης προς το Μαρουσιώτικο λαό».
Στο δημόσιο διάλογο, παρόντες ήταν, επίσης, ο Καθηγητής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Ματθαίος Σανταμούρης, υπεύθυνος για την κατοχύρωση της βιοκλιματικότητας του έργου, η αρμόδια μελετητής Φωτεινή Ξυράφη, η επιβλέπουσα του έργου από μέρους των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου Έλενα Μπαϊρακτάρη, καθώς και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας Γιάννης Χρυσοσπάθης, οι οποίοι έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες σχεδιασμού, έγκρισης και εκτέλεσης του έργου αλλά και απάντησαν στα ερωτήματα του ακροατηρίου.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, επεσήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ενημέρωση σχετικά με το έργο αλλά έχουν προηγηθεί πολλές ακόμα συναντήσεις στο παρελθόν προκειμένου όλοι να έχουν ενημερωθεί για το έργο.
Κάνοντας σύντομη αναφορά στα διάφορα στάδια του έργου από την κατάρτιση των τελικών μελετών, την εκπόνηση των σχεδίων, την εξεύρεση των απαιτούμενων χρηματοδοτικών πόρων, τις εγκρίσεις από τις διαχειριστικές και ανεξάρτητες Αρχές μέχρι την τελική έγκριση από την Περιφέρεια, ο κ. Πατούλης, εστίασε στις πολυετείς και επίπονες προσπάθειες που απαιτήθηκαν μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να βρισκόμαστε σήμερα σε φάση εκτέλεσης του έργου.
«Συνεχίζουμε σήμερα εδώ έναν διάλογο που έχει ξεκινήσει από καιρό, έναν διάλογο που θα συνεχιστεί και καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου γιατί το δικό μας μοντέλο διοίκησης θέλει οι πολίτες να έχουν άποψη για τα έργα που γίνονται στη γειτονιά τους, γιατί θέλουμε όποια μικρή ή μεγάλη παρέμβαση να φέρει τη δημοκρατική νομιμοποίηση του λαού αυτής της πόλης. Στόχος των έργων και παρεμβάσεων που ξεκινούν στο Κέντρο είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του, η ενίσχυση της τοπικής αγοράς και απασχόλησης, η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής των μονίμων κατοίκων, η αύξησης της αξίας των ιδιοκτησιών. Σε μια ιδιαίτερη δύσκολη για τη χώρα μας και την οικονομία συγκυρία, πετύχαμε ως Δήμος να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση και να βρούμε επενδυτές για να υλοποιήσουμε τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν ποτέ στο Μαρούσι. Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που περνούν οι πολίτες, επιλέξαμε έργα και παρεμβάσεις που δεν θα τους κοστίσουν ούτε ένα ευρώ. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήνουμε να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται σήμερα στο όνομα μιας δήθεν μελλοντικής άλλης, και αμφίβολο εάν θα έλθει, λύσης» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Πατούλης.
Αποκλειστική και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω Ε.Σ.Π.Α
Ο κ. Πατούλης, μίλησε για ένα έργο 7 εκατ. ευρώ αποκλειστικής χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους, ένα έργο ουσιαστικό και όχι βιτρίνας.
«
Δεν πρόκειται για ένα έργο όχι βιτρίνας όπως ισχυρίζεται μερίδα της αντιπολίτευσης αλλά για ένα έργο για το οποίο, έναν χρόνο μετά, θα καμαρώνουμε όλοι. Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, που μαζί με μία σειρά από άλλες συμπληρωματικές παρεμβάσεις θα αναβαθμίσει συνολικά την εικόνα του προαστίου μας και είναι βέβαιο ότι θα τονώσει και την εμπορική αγορά της πόλης. Το έργο της Βιοκλιματικής Ανάπλασης βασίζεται σε ώριμες τελικές μελέτες και όχι σε προμελέτες όπως το έργο των κυβόλιθων της προηγούμενης διοίκησης, ύψους 12 εκατ. ευρώ, με χρήματα των δημοτών. Δεν πέσαμε στην παγίδα του δανεισμού για να φορτώσουμε βάρη στις επόμενες γενιές. Δεν επιβαρύναμε στο ελάχιστο τον κάτοικο αυτής της πόλης, καθώς διεκδικήσαμε και πετύχαμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για το έργο συνολικού κόστους 7 εκατ. ευρώ, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο ευρώ μέσω Ε.Σ.Π.Α. Τηρώντας όλες τις διαδικασίες νομιμότητας και διαφάνειας μέσα από 10 υποψήφιους αναδόχους, η επιλογή έγινε από την Περιφέρεια και το όνομά του γνωστοποιήθηκε στη Διοίκηση του Δήμου».
Τμηματική εκτέλεση των εργασιών
Αναφορικά με τη διαδικασία εκτέλεσης του έργου ανακοινώθηκε ότι οι εργασίες ανάπλασης βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθούν σε έναν χρόνο. Το έργο θα εκτελεστεί τμηματικά, ανά δρόμο, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο στη λειτουργία των καταστημάτων, όσο και στην καθημερινότητα των κατοίκων.
Συγκεκριμένα, το έργο που ξεκινά από την πλατεία Αγίας Λαύρας, χωρίζεται σε έξι φάσεις:
Φάση Α: Ανάπλαση της πλατείας Αγίας Λαύρας (μεταξύ των οδών Σαλαμίνας, οδό Μητροπόλεως, οδό Γαρδέλη και Λεωφόρο Κηφισίας) με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 6 μήνες.
Φάση Β: «Διαδρομή της Γης». Ανάπλαση της οδού Δήμητρος με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 2 μήνες.
Φάση Γ: «Διαδρομή Ηλίου». Ανάπλαση της οδού Ερμού με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 2 μήνες.
Φάση Δ: «Διαδρομή Νερού». Ανάπλαση της οδού Διονύσου με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 3 μήνες.
Φάση Ε: «Διαδρομή Αέρα». Ανάπλαση της οδού Πλαστήρα με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 2 μήνες.
Φάση Στ: «Διαδρομή Αέρα». Ανάπλαση της οδού Μητροπόλεως με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 3 μήνες.
Καμία μεταβολή στο πράσινο της πλατείας Αγίας Λαύρας
Αναφορικά με τους φόβους που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς από μερίδα εκπροσώπων συλλόγων σχετικά με το πράσινο στην πλατεία Αγίας Λαύρας, η Διοίκηση για ακόμη μία φορά διαβεβαίωσε ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία μεταβολή στο πράσινο και στο φυσικό τοπίο της πλατείας αλλά αντίθετα προβλέπεται να αναδειχθούν.
Υπόγειος χώρος στάθμευσης και ελεγχόμενη στάθμευση
Στις συμπληρωματικές παρεμβάσεις για ένα καθαρό, όμορφο και λειτουργικό Κέντρο προς όφελος κατοίκων, εμπόρων και επισκεπτών που βρίσκονται σε στάδιο εξέλιξης, είναι η λειτουργία ενός καλύτερου συστήματος κυκλοφορίας και στάθμευσης.
Στο νέο σύστημα οργάνωσης της κυκλοφορίας και στάθμευσης που δημιουργείται για το Κέντρο της πόλης μας, προβλέπονται:
-
η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης χωρίς να επιβαρυνθεί με ούτε ένα ευρώ ο πολίτης του Αμαρουσίου.
-
η λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης δωρεάν για τους μόνιμους κατοίκους και με αντίτιμο για τους επισκέπτες.
-
η λειτουργία ενός εναλλακτικού και φιλικότερου προς το περιβάλλον συστήματος μετακίνησης στα όρια της πόλης με τη χρήση ενοικιαζόμενων ποδηλάτων που εξασφαλίσαμε μέσα από το Πράσινο Ταμείο.
«Δημιουργούμε ένα σύστημα με ξεκάθαρους κανόνες, με τις απαραίτητες υποδομές, με σεβασμό στις ανάγκες των κατοίκων να κυκλοφορούν και να σταθμεύσουν ελεύθερα στη γειτονιά τους, με τους επισκέπτες να καταβάλουν ένα λογικό τίμημα για να βρίσκουν ευκολότερα μια θέση στάθμευσης για να κάνουν τις αγορές του, αλλά και με αντικίνητρα σε όσους επισκέπτες επιθυμούν να πιάνουν μια θέση στάθμευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς το ανάλογο ανταποδοτικό όφελος για την πόλη» σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Στη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης για το έργο ακούστηκαν όλες οι απόψεις, απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν από τους αρμόδιους εκπροσώπους, παρασχέθηκαν όλες οι δέουσες διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία και την πορεία εκτέλεσης του έργου. Από την πλευρά του εμπορικού κόσμου εκφράστηκε η άποψη ότι η Βιοκλιματική Ανάπλαση αποτελεί για τους εμπόρους την τελευταία τους ελπίδα για αναζωογόνηση της αγοράς της πόλης που έχει ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα από την κρίση και τα περιφερειακά εμπορικά κέντρα τύπου μωλ.
Παρόντες στο δημόσιο διάλογο ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, οι Αντιδήμαρχοι Βασίλης Κόκκαλης, Νικόλας Αλεπούς, Νίκος Πέππας, Σπύρος Σταθούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Δημήτρης Καρλαύτης, Νίκος Κάββαλος, Δημήτρης Καμπούκος, Αθανάσιος Βελής, Ελένη Λέκκα, Θανάσης Βλαχοπιώτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Λευτέρης Μαγιάκης, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Πέτρος Κούκουζας, Κωνσταντίνος Βλάχος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Χρηστάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Καλλικράτης Μανιάτης, Κωνσταντίνος Κανελλάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γιώργος Παπαχρυσάνθου, η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαρουσίου Δήμητρα Τσουκλείδου, η πρόεδρος του Συλλόγου «Αθμονέων» Ρούλα Μπόγδανου, η πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Η Κασταλία» Δήμητρα Κρεκούκια, ο πρόεδρος του Εκδρομικού και Περιηγητικού Ομίλου Ιωακείμ Ουίλς, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ζωοδόχου Πηγή» Ψαλιδίου Αμαρουσίου Δημήτρης Θεοχάρχης, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου – ΚΑΤ Θωμάς Χατζηπρίμος, η πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Αμαρουσίου Πόπη Βραχιώτου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Βορείων Προαστίων «Ο Κρηταγενής Ζευς» Άρης Χαιρέτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» Δημήτρης Κοσμίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Πνοή» Ευάγγελος Κουτρουμπής, η πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου «Ο Παρθενών» Εύα Κολαΐτου, η πρόεδρος του Τοπικού Συστήματος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Μαριάνθη Ζερβάκη, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Ελευθέριος» Αθανάσιος Νησιώτης, ο πρόεδρος του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου Κώστας Κουτσούκης, ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Σωτήρης Ρηγάκης, ο πρόεδρος της Παγκρήτιου Ένωσης Γιώργος Μαριδάκης, εκπρόσωποι του Δ.Σ του Συλλόγου «Αλκυονίδες», του Φιλανθρωπικού Συλλόγου κυριών Αμαρουσίου «Η Αγία Μαρίνα», του Αθλητικού Συλλόγου «Σπύρος Λούης», όπως, επίσης, μέλη άλλων συλλόγων και φορέων της πόλης, καθώς και πλήθος κατοίκων.
Στοιχεία Βιοκλιματικής Ανάπλασης Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου Αμαρουσίου