Ο ΙΣΑ στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων
ΔΩΡΕΑ ΖΩΗΣ χαρακτήρισε τη δωρεά οργάνων ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης στην έναρξη του 17ου Πανελλήνιου συνεδρίου μεταμοσχεύσεων, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια αφιερώματος της 1ης Νοεμβρη, ως Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).
Σύμφωνα με τον ΕΟΜ, τον τελευταίο χρόνο, συγκεντρώθηκαν στις λίστες αναμονής όλης της Ευρώπης περισσότεροι από 63.000 ασθενείς στο τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας, ηπατικής ανεπάρκειας, καρδιακής ανεπάρκειας, που ζουν με την ελπίδα και το όνειρο ενός συμβατού μοσχεύματος. Δυστυχώς, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα ακόμη κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις σε ζήτηση οργάνων και μία από τις τελευταίες θέσεις στην προσφορά οργάνων.
Την αύξηση της διαθεσιμότητας των οργάνων προς μεταμόσχευση, τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα δημόσια νοσοκομεία και τη διασφάλιση της ποιότητας στη δωρεά οργάνων για τη μεταμόσχευση τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ ως κεντρικούς πυλώνες στην ευόδωση μιας αποτελεσματικής μεταμοσχευτικής πολιτικής που πρέπει να έχει η Ελλάδα του 2014.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΕΟΜ έχει θεσπίσει ένα Σχέδιο Δράσης για τα έτη 2012-2015, με τους κύριους άξονες, την αύξηση της διαθεσιμότητας των οργάνων προς μεταμόσχευση, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας στο σύστημα μεταμοσχεύσεων και τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πατούλης τονισε τη σημασίας ευαισθητοποίησης όλης της ελληνικής κοινωνίας στο πανανθρώπινο μήνυμα της διάσωσης μιας ζωής μέσα από το θάνατο και τη συνειδητή συμμετοχή του κάθε πολίτη στη δωρεά οργάνων.
Παράλληλα, έθιξε το ζήτημα των οριζόντιων περικοπών και την αναγκαιότητα μιας Εθνικής Πολιτικής Υγείας με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια: «Πώς να μιλήσουμε για δωρεά οργάνων, όταν σήμερα έχει μειωθεί τόσο πολύ η δυνατότητα λήψης οργάνων επί εγκεφαλικών θανάτων, διότι έχουν ελαττωθεί σφοδρά οι θέσεις στις ΜΕΘ; Αν περάσει κάποιος μια βόλτα από οποιαδήποτε κλινική την επομένη γενικής εφημερίας, θα αντικρίσει ένα θέαμα διασωληνωμένων σε ράντζα, να περιμένουν στους διαδρόμους μία θέση στη Μονάδα για να ζήσουν πριν τους βρει ο θάνατος. Πρέπει πολύ σοβαρά να αναλογιστούμε την ορθολογική μείωση των δαπανών και όχι τις οριζόντιες “περικοπές” της Υγείας με την κατάργηση των κλινών ΜΕΘ που επιφέρουν μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στο ελληνικό κράτος από τη μετάβαση των περιστατικών στο εξωτερικό.»
Τελειώνοντας, ο κ.Πατούλης δήλωσε ότι για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα ένας Εθνικός Αναπροσδιορισμός του συστήματος υγείας, με άμεση λήψη σειράς μέτρων που θα αποδίδουν σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούται, όπως ορίζει το Σύνταγμα και η Ελληνική Δημοκρατία, ώστε να διατηρηθεί κάθε ασθενής ζωντανός και κάθε πολίτης υγιής.