Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας με θέμα:«Εξαρτήσεις στην Εφηβεία -Οι κίνδυνοι, η πρόληψη και η αντιμετώπισή τους» που διοργάνωσε το Τμήμα Ψυχιατρικής Παίδων και Εφήβων του Σισμανογλείου Νοσοκομείου χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης.
Στην τοποθέτησή του ο κος Πατούλης χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική αυτή την πρωτοβουλία για την ορθή ενημέρωση των εφήβων στο ζήτημα των εξαρτήσεων και των κινδύνων που ελλοχεύουν, ώστε να προληφθούν γεγονότα που μπορούν να οδηγήσουν σε εθιστικές συνήθειες και εξαρτητικές καταστάσεις οι οποίες πολλές φορές αποτελούν «καταδίκη» για το μέλλον του εφήβου».
Αναφερόμενος στα αίτια που οδηγούν τους εφήβους στις εξαρτήσεις, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι ταξικές ουσίες, τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο, τόνισε τη σημασία που έχει η ύπαρξη ενός ισχυρού υποστηρικτικού περιβάλλοντος, είτε αυτό είναι η οικογένεια, είτε το σχολείο, είτε διάφορες ομάδες, που μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα του νέου απέναντι σε κάθε είδους εξαρτήσεις, μειώνοντας σημαντικά την επικινδυνότητα υιοθέτησης μίας εξαρτητικής συμπεριφοράς.
«Κατά την περίοδο της εφηβείας, εάν δεν νοιώσει ο νέος την αίσθηση προστασίας από το οικογενειακό περιβάλλον, η εξάρτηση γίνεται για τον έφηβο ο συνδετικός κρίκος για την ένταξη του σε μια ομάδα συνομηλίκων, πολλές φορές για πρώτη φορά, με τους οποίους έχει κοινά χαρακτηριστικά μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν εύκολη πρόσβαση στο μέσον και προσδοκία άμεσης ικανοποίησης.
Για αυτό -υπογράμμισε ο κος Πατούλης – η ορθή και έγκαιρη ενημέρωση των εφήβων, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και μέσω της σχολικής κοινότητας, αλλά και η ενημέρωση της οικογένειας συμβάλουν καθοριστικά στην αποτροπή του προσανατολιμσού του νέου στην κατεύθυνση της υιοθέτησης κάποιας μορφής εξάρτησης.»
Στην ενημερωτική εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό η Διοικητής του ΓΝΑ Σισμανόγλειο Όλγα Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Διοικητής, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Περιφερειακής Ενότητας Αν. Αττικής κος Γιώργος Σμέρος.
Συμμετείχαν επίσης ο Τάσος Φωτίου, Κοινωνιολόγος, ΜΑ, Επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Επιδημιολογικών και Ψυχοκοινωνικών Ερευνών στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).
Ο Γιάννης Λιάππας Καθηγητής Ψυχιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Β Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, Π.Γ.Ν. “Αττικόν”. Ο Λεωνίδας Κοτσαλής, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Τομέα Ποινικών Επιστημών Παν/μίου Αθηνών.Ο Κώστας Φρανσίς, Λέκτορας Παιδοψυχιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν. «Αττικόν». Ο Βασίλης Θεοδώρου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής Συμπεριφοράς, Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνιδιών. Η Αναστασία Κουμούλα, Παιδοψυχίατρος PhD, Συντονίστρια Διευθύντρια Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων Σισμανογλείου ΓΝΑ.O Πέτρος Κεφάλας, Kλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Μέλος της Ελβετικής Ένωσης Ψυχολόγων. Η Ιωάννα Κυρίτση Med.Sc, υπεύθυνη Δικτύου Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ. Η Κωνσταντίνα Σκλάβου, PhD Med, Κοινωνική Λειτουργός Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων Σισμανογλείου ΓΝΑ. Η Έλλη Καλλιγέρη, M.Sc, Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας, Προϊσταμένη Ψυχιατρικής Μονάδας Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων Σισμανογλείου ΓΝΑ.