Την αξία της Κρητικής διατροφής στη διατήρηση και προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας, κατέδειξαν με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετείχαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με την Επιτροπή του Συνεδρίου «Κρητική Διατροφή και Υγεία».
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης παρουσία πλήθους συμπολιτών, υπογράμμισε την ανάγκη για επιστροφή στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που πρώτοι οι Κρητικοί έχουν διδάξει, καθώς όπως και επιστημονικά έχει αποδειχθεί η Κρητική διατροφή – μεσογειακή, σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση αποτελούν σύμμαχο της καλής υγείας και της μακροζωϊας.
«Ήδη από τη δεκαετία του 1950 το ίδρυμα Rockeller δημοσιοποίησε την άποψη ότι η μακροζωϊα και η υγεία των Κρητικών οφείλεται στη διατροφή τους, ενώ πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ και διήρκησε 10 χρόνια σε 214.284 άνδρες και 27.799 γυναίκες, προκειμένου να διερευνηθεί η επίδραση της Κρητικής διατροφής στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, απέδειξε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής μειώνει από 12% έως 20% τις πιθανότητες για θνησιμότητα από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά και από διάφορες μορφές καρκίνου» σημείωσε ο κος Πατούλης.
Η αποτελεσματικότητα της Κρητικής Διατροφής –πρόσθεσε- οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των τροφών σε αντιοξειδωτικά, ω3 λιπαρά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες, που μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.»
Με αυτό ως αφετηρία κατέληξε ο κος Πατούλης «στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία και δράση που συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμπολιτών σε θέματα πρόληψης της υγείας. Ωστόσο χρειάζεται και μία ατομική κινητοποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση, την επιστροφή δηλαδή στις παραδοσιακές διατροφικές αξίες σε μια διατροφή ισορροπημένη και ήπια, στην προετοιμασία και στις πρώτες ύλες της.»
Η Καθηγήτρια Διοίκησης, συντονίστρια της εκδήλωσης κα Αργυρώ Δασκαλάκη τόνισε ότι «η Κρητική Διατροφή έχει όλα τα στοιχεία που την καθιστούν άριστη και είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψουμε σε έναν τρόπο διατροφής που μας παρέχει υγεία και ευεξία και επιπλέον συμβάλλει στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στη χώρα μας.»
Ο Βιολόγος – Διοικητής του νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» κος Θεόδωρος Γιάνναρος χαρακτήρισε την Κρητική διατροφή ως το «πολύχρωμο πιάτο» που αποτελεί το καύσιμο που χρειάζεται ο οργανισμός να προσλάβει κάθε μέρα, ενώ η σύμβουλος ψυχικής υγείας – μέλος του Ε.Ε.Σ. κα Αριάνδη Μελανίτη, υπογράμμισε τη συμβολή της Κρητικής διατροφής στη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας, αναφερόμενη ειδικότερα στις τροφές που επιδρούν θετικά και αρνητικά στην κατάθλιψη.
Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στη σχέση της διατροφής με την καθημερινή ζωή, ενώ εκτενή αναφορά στην διατροφική αξία των βοτάνων που διαθέτει άφθονα η Κρήτη έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου, καθηγητής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης κος Αριστείδης Χαιρέτης.
Την ενημερωτική εκδήλωση πλαισίωσε με παραδοσιακούς χορούς το χορευτικό συγκρότημα του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου, ενώ οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να γευθούν νόστιμα κρητικά εδέσματα με ρακί και κρασί της Κρήτης.
Ο Δήμος Αμαρουσίου ευχαριστεί θερμά για την ευγενική χορηγία τους, με την οποία συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης τους κ.κ. Πέτρο Ζαχαριουδάκη για την προσφορά τυροκομικών προϊόντων και κρητικών σπεσιαλιτέ όπως απάκι, καλτσούνια, ρακί, ντάκο και ρακόμελο, τον Στράτο Μπουλακάκη «Κρητών Γεύσεις» για την προσφορά κρητικών παξιμαδιών και τσικουδιάς και τον Γιώργο Καμπαξή, ο οποίος προσέφερε ελιές, κρασί, καθώς και τα αναλώσιμα του σερβιρίσματος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης κος Μαριδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Επαμεινώνδας Γαρδέλης, ο Αντιδήμαρχος κος Δημήτρης Σμυρνής και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ρένα Χαλιώτη, Νικόλας Αλεπούς και Αθανάσιος Βελής, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης.