Η θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκής Χάρτας Υγείας και το Συνέδριο Υγείας στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη με το Δήμαρχο Βρυξελλών κ. Yvan Mayeur
Σειρά πρωτοβουλιών για την υλοποίηση Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Υγείας καθώς και για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Χάρτας Υγείας έχει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης στις Βρυξέλλες.
Τα παραπάνω θέματα καθώς και το μεταναστευτικό –προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του κ. Γ. Πατούλη με το Δήμαρχο των Βρυξελλών κ. Yvan Mayeur.
Ειδικότερα, για το μεταναστευτικό -προσφυγικό πρόβλημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερους δήμους της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει οργάνωση και ευρωπαϊκός σχεδιασμός, τόσο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών –μεταναστευτικών ροών, όσο και για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας των ίδιων των προσφύγων, αλλά και της δημόσιας υγείας.
Ως εκ τούτου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης πρότεινε την από κοινού διοργάνωση Συνεδρίου Υγείας, το οποίο θα τεθεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, του Δήμου Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Στόχος είναι, με τη μεταφορά εμπειρίας και καλών πρακτικών να διατυπωθούν προτάσεις και αιτήματα προς τις εθνικές κυβερνήσεις και αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
Με το κλείσιμο της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου τόνισε: ”Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελλάδας οφείλει να συνεργαστεί με κεντρικούς δήμους της Ευρώπης, όπως είναι ο δήμος Βρυξελλών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού είτε προβλήματα που απορρέουν από την ολιγωρία των κεντρικών εξουσιών, είτε μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη διαφύλαξη των ανθρωπιστικών αξιών της Ευρώπης και στην διασφάλιση της ασφάλειας στις τοπικές μας κοινωνίες όπως είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε μια Κοινή Ευρωπαϊκή Αυτοδιοικητική Πρόταση για όλα τα παραπάνω ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας, την οποία θα καταθέσουμε στις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές”.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ειδική αναφορά και στη δημιουργία μιας Χάρτας Υγείας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες και ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας με ισότιμο τρόπο να έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας κάθε χώρας.