|
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ μιλά στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις θέσεις του ΙΣΑ στην ΠΦΥ |
- Ναι στον Εξειδικευμένο Γιατρό της Γειτονιάς
- Ναι στον Οικογενειακό Γιατρό ως «ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΙΧΜΗΣ»
για την Πρόληψη και τη Στελέχωση της Άγονης Γραμμής
Στη σημερινή συνάντηση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τη συζήτηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόνισε τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης λέγοντας ότι «ο ΙΣΑ δε θα επιτρέψει τον επιστημονικό και επαγγελματικό θάνατο των Ελλήνων Γιατρών από κανέναν».
Ο κ. Πατούλης ανέλυσε τις προτάσεις του ΙΣΑ διεξοδικά, οι οποίες όπως είπε μπορούν να αποτελέσουν τον πυλώνα ανάπτυξης μιας στοχευμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας μέσα από την εξειδικευμένη Ιατρική Υπηρεσία:
1) Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια κλεισίματος των Ιδιωτικών Ιατρείων και θα στηρίξει το θεσμό των εξειδικευμένων γιατρών με τις εξειδικεύσεις και τις υποειδικότητες τους στην υπηρεσία του Αρρώστου
2) Αναφερόμενος στο θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι, στον Αστικό Πληθυσμό, ο οικογενειακός γιατρός έχει το ρόλο του και αυτός ο ρόλος αποτελεί τμήμα ενός ολόκληρου συστήματος παροχής υπερεξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών των ιατρικών ειδικοτήτων.
«Κύριοι άξονες λειτουργίας του Οικογενειακού Γιατρού,» δήλωσε ο κ. Πατούλης, «πρέπει να είναι η Πρόληψη και η Προαγωγή της Υγείας καθώς και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είτε μέσα από τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου είτε μέσα από το Ιατρείο της Γειτονιάς, είτε μέσα από Σχολεία, με το θεσμό του σχολιάτρου που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος στον παιδικό πληθυσμό της κοινωνίας μας.
Στην Ιατρική δεν υπάρχουν γιατροί-τροχονόμοι για να εξετάζουν όλα τα περιστατικά και να καθορίζουν την περεταίρω πορεία τους. Η διακίνηση του περιστατικού από το σύμπτωμα ως τη διαφορική διάγνωση και τη θεραπεία πρέπει να γίνεται γρήγορα, άμεσα και με το κατάλληλο υπερεξειδικευμένο προσωπικό. Και έχουμε τις δυνατότητες να παρέχουμε κάτι τέτοιο διότι υπάρχει πολύ μεγάλη επάρκεια σε υπερεξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και οφείλουμε να το παρέχομε αυτού του τύπου την περίθαλψη ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος στη διάγνωση και την έκβαση του κάθε αρρώστου. Οι οικογενειακοί γιατροί πρέπει να υπάρχουν χωρίς να αποτελούν κυματοθραύστη στους υπόλοιπους συναδέλφους.»
3) Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι ο οικογενειακός γιατρός μπορεί και πρέπει να αποκτήσει έναν εξέχοντα ρόλο στην Ελλάδα: να στελεχώσει τις άγονες και παραμεθόριες περιοχές ως Γιατρός Αιχμής της Άγονης Γραμμής, εκπαιδευμένος και στην τηλεϊατρική και στην εξειδικευμένη υποστήριξη της Ζωής που απαιτεί η σταθεροποίηση και η αερομεταφορά του αρρώστου από τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.
Όσον αφορά στις παρατηρήσεις μας για τις Εισηγήσεις των δύο επιτροπών, η Εισήγηση της Επιτροπής Σουλιώτη πρέπει να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα χρηματοοικονομικής ανάλυσης, συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης καθώς και προσδιορισμού των εργασιακών σχέσεων των Λειτουργών Υγείας. Το Σχέδιο της Ομάδας Δράσης της Επιτροπής Θεοδωράκη κρίθηκε από τον ΙΣΑ ως απαράδεκτο διότι αγνοεί μεγαλόφωνα το γιατρό της Γειτονιάς και εισάγει μόνο τα διαγνωστικά Κέντρα και τα πολυϊατρεία.
Ο ΙΣΑ τονίζει για άλλη μία φορά, ότι μέσα από τη διαβούλευση των ίδιων των γιατρών, θα συζητηθούν οι προτάσεις του Ιατρικού Σώματος στο ΔΣ του ΙΣΑ ώστε να στοιχειοθετηθεί η πληρέστερη δυνατή εισήγηση του συλλόγου προς το Υπουργείο Υγείας.