Χωροταξία, υποδομές, περιβάλλον και ζητήματα πολιτικής προστασίας στην ατζέντα της συζήτησης
Αυλαία για τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις διαλόγου της ΚΕΔΕ, σήμερα στο Λουτράκι όπου συμμετέχουν οι δήμοι της Αττικής και της Πελοποννήσου, ενόψει του τακτικού συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική από τις 7 έως τις 9 Μαΐου.
Στο επίκεντρο της προσυνεδριακής οι τελευταίες εξελίξεις μετά τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, αν και η τακτική ατζέντα συζήτησης αφορά σε θέματα χωροταξίας, υποδομών, περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας.
Καλωσορίζοντας ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων Γ. Γκιώνης τους συνέδρους χαρακτήρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ζωτικό κύτταρο για τα θεμέλια της χώρας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει χαρακτήρισε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα τόνισε ότι στόχος των αιρετών παραμένει η λειτουργία εύρωστων και οργανωμένων δήμων με αναπτυξιακή πορεία.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει κατά τη διαπραγμάτευση. Διευκρίνισε ωστόσο πως οι δήμαρχοι πρέπει να αντισταθούν στην εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου λόγω της έλλειψης διαλόγου και συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βοήθησε να κρατηθεί η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια και θα συνεχίσει να το κάνει, αρκεί να θεωρείται ισότιμος εταίρος και να υπάρχει συνεργασία τόνισε.
«Κάποιοι θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο, θα αντισταθούμε» σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος σημειώνοντας πως την περυσινή χρονιά δόθηκαν 850 εκατομμύρια ευρώ από πόρους της Αυτοδιοίκησης για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Άσκησε κριτική γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση πριν την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι συντεταγμένοι σε ό,τι αποφασιστεί. «Να σωθεί η πατρίδα», είπε ο κ. Καμπόσος, αλλά διερωτήθηκε αν αυτό θα επιτευχθεί με τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης, ή απλά θα πάρει παράταση δύο μηνών και στη συνέχεια θα υπάρχουν ελλείψεις κονδυλίων στους δήμους για την κοινωνική πρόνοια, τους παιδικούς σταθμούς και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Ο Πελοπίδας Καλλίρης, αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι είναι μια σημαντική ημέρα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι από το διάλογο που αναπτύσσεται θα προκύψουν γόνιμα συμπεράσματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το περιβάλλον, τις υποδομές και τη χωροταξία. Σχετικά με τα απορρίμματα ο αντιπεριφερειάρχης έκανε γνωστό ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου προχωράει με γρήγορα βήματα στην επίλυση των προβλημάτων. «Σύντομα θα έχουμε εξελίξεις για τη διαχείριση» σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι για τις εξελίξεις μετά τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χρειάζεται ψυχραιμία και εκτίμησε ότι θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πατσαβός Παναγιώτης, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι περιφέρειες και δήμοι μπορούν να προχωρήσουν μαζί και να έχουν μια καλή συνεργασία. Σε σχέση με τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης για τα θέματα περιβάλλοντος εξέφρασε αρχικά την ικανοποίηση του, καθώς θεωρεί ότι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. «Πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα σχεδιασμό όλοι μαζί ενωμένοι. Ένα σχεδιασμός που θα μπορούμε να τον υλοποιήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος τόνισε ότι μέσα από τη μελέτη των προτάσεων και των συμπερασμάτων των δημάρχων όλοι μαζί θα μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά.
Σάββας Χιονίδης: Oι προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και των αειφόρων υποδομών
Τις βασικές προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και των αειφόρων υποδομών, παρουσίασε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Περιβάλλοντος και δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, καθώς και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που όπως τόνισε, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του α΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας προτείνονται μεταξύ άλλων ειδικά τιμολόγια της ΔΕΔΔΗΕ για κοινωφελείς εγκαταστάσεις και λειτουργίες των δήμων, ενώ για το Πράσινο Ταμείο προτείνεται η διεκδίκηση της αποδέσμευσης του 50% των πόρων του για έργα περιβαλλοντικής ευθύνης των Δήμων μέσα από τη δημιουργία μίας διακριτής «Πράσινης» ΣΑΤΑ και της θεσμικής εκπροσώπησης της ΚΕΔΕ στη διοίκηση του Ταμείου.
Γεώργιος Ψαθάς: Κεντροβαρής ο ρόλος των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο τομέα της Πολιτικής Προστασίας
Τις ανάγκες – προτάσεις και προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης στα θέματα πολιτικής προστασίας, παρουσίασε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γεώργιος Ψαθάς.
Ως προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συγκεκριμένο τομέα ανέφερε την έγκαιρη διασφάλιση πιστώσεων στους Δήμους για δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων φυσικών φαινομένων, τον καθορισμό του ρόλου και των αρμοδιοτήτων καθώς και την επιχειρησιακή τους προετοιμασία για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων, και την επιμόρφωση των αιρετών και εργαζομένων στους Δήμους.
«Ο ρόλος των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο τομέα της Πολιτικής Προστασίας είναι κεντροβαρής καθώς την Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζει η εγγύτερη προς τον πολίτη λειτουργία» σημείωσε.
Σ.Σ. Επισυνάπτονται οι εισηγήσεις των Σ. Χιονίδη και Γ. Ψαθά