Απαράδεκτο χαρακτήρισε το μέτρο αύξησης του εισιτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία από τα 5 στα 25 ευρώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.
Δεν μπορεί ο εργαζόμενος των 320 ευρώ να θεωρείται ότι πρέπει να δώσει για ένα εισιτήριο στο νοσοκομείο 25 ευρώ. Δεν μπορεί να δώσει δηλαδή το 1/10 του μισθού του για να εξεταστεί”, ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης μιλώντας στο NEWS 247.
Σε ό,τι αφορά την επισήμανση του υπουργού Υγείας ότι οι πόροι θα διατεθούν σε δράσεις υπέρ ομάδων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επισήμανε πως και άλλες φορές έχει ανακοινωθεί κάτι αντίστοιχο αλλά τελικά κάλυψαν άλλες τρύπες.
“Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει να εντοπίσουν μέσω Taxis και ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) ποιος έχει τις δυνατότητες πλέον στη χώρα μας.
Δεν μπορεί δηλαδή η συμμετοχή να είναι οριζόντια για κάποιον που βγάζει 100.000 ευρώ ετησίως με τον άλλο που βγάζει 6.000 ευρώ είτε στο να παίρνει το φάρμακό του που έχει την ίδια ασθένεια είτε να συμμετέχει στο νοσοκομείο και να δίνει 25 ευρώ”, υπογράμμισε.
“Όπως ακούμε το μέτρο, με αυτόν τον οριζόντιο τρόπο, θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο για τη σημερινή εποχή. Πρέπει να βρούνε τον Έλληνα που μπορεί σήμερα.
Δεν είναι λογιστές τα υπουργεία, ούτε θα πρέπει να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια απέναντι στην τρόικα. Θα πρέπει με επιχειρήματα να τους πείθουμε ότι βεβαίως η Ελλάδα να μπει σε έναν εξορθολογισμό και στην Υγεία αλλά όχι με ανθρωποκτόνο τρόπο”, συμπλήρωσε.
Επισήμανε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκφράσει την αντίρρησή του ως προς τον οριζόντιο τρόπο εφαρμογής του μέτρου, επισημαίνοντας πως επίκειται συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου εντός των ημερών.
Υπέρ των ασφαλών γενόσημων ο ΙΣΑ
Τάχθηκε παράλληλα υπέρ της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα είναι ασφαλή και ελεγμένα.
“Έχουμε επισημάνει ότι ο ΕΟΦ με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα δεν μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό. Είμαστε υπέρ των επώνυμων γενοσήμων και μέσα από την ευθύνη του γιατρού ως θεράποντα. Με αυτόν τον τρόπο και με συνεργασία με τους γιατρούς της χώρας.
Ο τρόπος με τον οποίο θέλουν να εφαρμοστεί το γενόσημο στη χώρα μας χωρίς την ευθύνη του γιατρού και μέσα από διαδικασίες που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς.
Είμαστε όχι υπέρ του να βάζουν μέτρα τύπου όποιος δεν γράψει γενόσημα 60% θα τίθεται σε διαθεσιμότητα ένα μήνα.
Είμαστε υπέρ της συνεργασίας και μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να τα φτιάξουμε όλα. Ακόμα και το 60% που είναι ένας μεγαλεπήβολος σχεδιασμός για τα γενόσημα”, επισήμανε στο NEWS 247.