«Δεν είναι απατεώνες οι γιατροί, ούτε μαϊμούδες όλοι οι ανάπηροι, επειδή το κράτος έχει ελλιπείς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεν προσφέρεται η αναπηρία για κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνιακής πολικής κανενός»
Την αναγκαιότητα να αλλάξει ο αδιέξοδος τρόπος στελέχωσης των Κέντρων Εκτίμησης Πιστοποιητικών Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης κατά την τοποθέτησή του στην ειδική συνάντηση κοινωνικού, πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου που διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεα), την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013.
Πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών υπογράμμισε ο κος Πατούλης ήταν, η ύπαρξη κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης που θα μπορούσε να αναθέσει τη στελέχωση των επιτροπών των ΚΕΠΑ σε νέους γιατρούς, που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα και θα προσφέρουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους μέσα από ένα πλαίσιο νέων θέσεων εργασίας και εν μέσω της οικονομικής κρίσης που διανύουμε.
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην κινητοποίηση του Ιατρικού Συλλόγου, όταν 250 γιατροί σε όλη την Ελλάδα κλήθηκαν να εξετάσουν 40.000 αιτήσεις, χωρίς την ειδική εκπαίδευση που απαιτείται σχετικά με το έργο των υγειονομικών επιτροπών υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Κρούσαμε πολλάκις τω κώδωνα του κινδύνου στις διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ και τονίσαμε την αναγκαιότητα επίλυσης του θέματος δηλώνοντας την κάθετη αντίθεσή μας στο να γίνονται οι γιατροί εξιλαστήρια θύματα ενός αναποτελεσματικού συστήματος ελεγκτικών μηχανισμών που έχει σχεδιασθεί με προχειρότητα. Υπογραμμίσαμε σε συναντήσεις μας με εκπροσώπους διαφόρων συλλόγων ΑμεΑ την αναγκαιότητα έκδοσης νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) και επισημάναμε ότι η στελέχωση των ΚΕΠΑ με τον νυν τρόπο είναι αδιέξοδη και πρέπει να αλλάξει αφενός γιατί οι συγκεκριμένοι γιατροί πρέπει να εκπαιδευτούν και αφετέρου γιατί δικαιούται από το νόμο την προβλεπόμενη αποζημίωση των εξόδων μετακίνησης και ασφαλιστικής κάλυψης που δεν έχουν σήμερα. Μέσα από σειρά διεκδικήσεων και πιέσεων καταφέραμε την αύξηση των αμοιβών των γιατρών των ΚΕΠΑ από 800 ευρώ σε 1400 ευρώ.
Παράλληλα, αναφορικά με την επιδοματική πολιτική, επισημάναμε το απαράδεκτο της συκοφαντικής δυσφήμισης τόσο προς τους γιατρούς όσο και προς τους πολίτες με αναπηρία, διότι άλλο είναι το επίδομα, άλλο είναι η επιδοματική πολιτική και άλλο το ποσοστό αναπηρίας.»
«Δεν είναι απατεώνες οι γιατροί, ούτε μαϊμούδες όλοι οι ανάπηροι, επειδή το κράτος έχει ελλιπείς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεν προσφέρεται η αναπηρία για κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνιακής πολικής κανενός. Ο ανθρωπιστικός και κοινωνικός λόγος χρειάζεται προτάσεις και έτοιμες λύσεις από τους αρμόδιους φορείς, αυτούς που γνωρίζουν και αυτούς που μπορούν να θέσουν κανόνες να χαράξουν τους πυλώνες της πολιτικής στην αναπηρία»υπογράμμισε ο κος Πατούλης.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του εξέφρασε τη συμπαράσταση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στον αγώνα των συμπολιτών με αναπηρία και κάλεσε την Πολιτεία να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, «σήμερα που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, επιζητώντας το αυτονόητο: μια ισότιμη και προσβάσιμη υγεία και ζωή.