Τις μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης των ιαματικών πηγών του ελλαδικού χώρου με στόχο την ανάπτυξη της ιαματικής ιατρικής και του ιαματικού τουρισμού, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε, Πρόεδρος του Ι.Σ.Α και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής με θέμα: «Η συμβολή της ιαματικής ιατρικής στην επιλογή των ιατρών ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα» με την ευκαιρία της ομιλίας του για την ιαματική υδροθεραπεία και την αντιμετώπιση παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.
Στη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και ανέδειξε τη συμβολή της ιαματικής ιατρικής ως επιλογή των γιατρών, διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσίασαν τις συμπληρωματικές θεραπευτικές δράσεις των ιαματικών φυσικών πόρων σε νοσήματα του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, αιμοποιητικού, γαστρεντερικού, ουρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος, καθώς και σε δερματολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε κ. Πατούλης, παρουσίασε την ιαματική ιατρική ως εναλλακτική προσέγγιση της κλασικής ιατρικής που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα. «Η υγεία και η ευεξία είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά. Η ιαματική ιατρική στη βάση της αξιοποίησης των σημαντικών ιαματικών πηγών στον ελλαδικό χώρο σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον και κλίμα, παρέχει μεγάλες δυνατότητες ώστε τα θερμαλιστικά κέντρα να εξελιχθούν σε κέντρα ιαματικής ιατρικής. Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται η καθιέρωση και επικαιροποίηση της ιαματικής ιατρικής αφενός από την απαίτηση των ασθενών σε διεθνές επίπεδο για την εφαρμογή εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών αφετέρου από την ένταξη των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Θαλασσοθεραπείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθώς και από την εφαρμογή των διατάξεων περί διακίνησης ασθενών εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στο συνέδριο εξετάστηκαν οι εξής θεματικές ενότητες: «Υδροθεραπεία στις γυναικολογικές παθήσεις και στην οδοντιατρική», «Η ποσιθεραπεία στις παθήσεις γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος», «Η υδροθεραπεία σε ρευματολογικές και νευρολογικές παθήσεις», «Υδροθεραπεία στις δερματοπάθειες και την ιατρική αισθητική», «Ιαματικές πηγές – ιαματικά κέντρα», «Υδροθεραπεία στις παθήσεις του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος».
Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής Ιατρικής Γρηγόριος Τρυψιάνης, και Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής ο Καθηγητής ΔερματολογίαςΚωνσταντίνος Κουσκούνης.
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Καθηγητής Δερματολογίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων Κωνσταντίνος Κουσκούκης, ο Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Ιωάννης Τούντας, ο Καθηγητής Υγιεινής και Πρόεδρος ΕΛΙΝΥΑΕ Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, ο Δήμαρχος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, καρδιολόγος Ιωάννης Συκιώτης, ο τ. Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής ΚΑΤ Παναγιώτης Παπαδέλης, ο Διευθυντής ΣΤ’ Ορθοπεδικής Κλινικής Ασκληπιείου Νικόλαος Νικολακάκης, ο Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής – Βιοκλινικής Ευθύμιος Σταυρόπουλος, οΚαθηγητής Δερματολογίας Δ. Ρηγόπουλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας ΕΚΠΑ Νικόλαος Δρακούλης, ο Καθηγητής Γαστρεντερολογίας ΔΠΘ Γεώργιος Κουκλάκης, ο Αν. Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής ΔΠΘ Αθανάσιος Ζησιμόπουλος, ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας ΕΚΠΑΙωάννης Κουμαντάκης κ.α.