Η τοπική ανάπτυξη είναι υπόθεση της Αυτοδιοίκησης
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στην Πατρίδα και τους πολίτες.
Με αφορμή το περιεχόμενο του editorial του δημοσιογράφου Σάκη Παπαδόπουλου στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ της 5/6/2017, ο οποίος «αμφισβητεί» το δικαίωμα των Δημάρχων να ασχολούνται με την ανάπτυξη κρίσιμων τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως ο Ιατρικός Τουρισμός, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Πρώτον, η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας είναι υπόθεση όλων μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και θέλει και μπορεί να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην οικονομική αναγέννηση της πατρίδας μας. . Σε όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου, η τοπική ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη κάθε χώρας. Η Αυτοδιοίκηση στα κράτη αυτά έχει και ρόλους και αρμοδιότητες αλλά και πόρους, για να αναλάβει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που δημιουργούν θέσεις εργασίας και δημιουργούν εισοδήματα. Γιατί ο κ. Σ. Παπαδόπουλος αμφισβητεί στην ελληνική αυτοδιοίκηση το δικαίωμα να διαδραματίζει το ρόλο που ήδη επιτελούν οι αυτοδιοικήσεις των άλλων χωρών; Έχει εμμονή με το θεσμό μας ή δεν γνωρίζει τι γίνεται σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο;
Δεύτερον, η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη δεκαετία. Θεωρείται ένας από τους δέκα σημαντικότερους τομείς της οικονομίας, που μπορεί να συμβάλλει στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ο τομέας αυτός λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλους τομείς της οικονομίας μας όπως οι ξενοδοχειακές υποδομές, οι ιαματικές πηγές, η αρχαιολογική και πολιτιστική μας κληρονομιά, οι φυσικές μας ομορφιές. Σε αυτούς τους τομείς η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήδη έχει αναπτύξει πρωταγωνιστικό ρόλο . Διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία και μπορεί σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική επιχειρηματικότητα να δημιουργήσει συνέργειες, που θα συμβάλλουν και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Άλλωστε και ο πιο αδαής μπορεί να καταλάβει ότι δεν μπορεί κανένας τομέας της οικονομίας να αναπτυχθεί, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Τρίτον, θα έπρεπε να αναγνωρίσει ο κ. Παπαδόπουλος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων, κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Και την κάνουν καλά, παρά τα εμπόδια που μας δημιουργεί στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων μας το Κεντρικό Κράτος. Γνωρίζει κάποιον άλλο θεσμό του Κράτους που να του μειώθηκε πάνω από 60% η χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια και παρόλα αυτά, να κατάφερε να στηρίξει με τόσο αποτελεσματικό τρόπο μέσα στην κρίση εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας; Με λιγότερα χρήματα κρατάμε τις πόλεις μας καθαρές. Και θα ήταν ακόμη καθαρότερες, αν το Κεντρικό Κράτος μας επέτρεπε να προσλαμβάνουμε το προσωπικό που χρειαζόμαστε για τη δουλειά αυτή όταν το χρειαζόμαστε. Αν μας επέτρεπε το κεντρικό κράτος όχι μόνο να μαζεύουμε εμείς τα σκουπίδια μας, αλλά και να τα διαχειριζόμαστε. Πράγματι, θα είχαμε κάνει περισσότερα πράγματα στο ζήτημα του παρκαρίσματος ή της ηχορύπανσης αν δεν αποφάσιζε σε μια νύχτα το κεντρικό κράτος να μας καταργήσει τη δημοτική αστυνομία. Αντί ο κ. Παπαδόπουλος να κάνει κριτική στους Δημάρχους, καλό θα ήταν να εμβάθυνε λίγο στις αιτίες των προβλημάτων και να ασκούσε την κριτική τους σε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται. Η εύκολη λύση είναι να τα ρίχνουμε όλα στους Δημάρχους , αλλά «στο τέλος της ημέρας» αυτό αναδεικνύει την ασχετοσύνη και την ανευθυνότητα όσων κατηγορούν άδικα το θεσμό μας.
Τέταρτον, αν στη χώρα σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο γίνεται «του Κουτρούλη ο γάμος», γι αυτό δεν ευθύνονται οι Δήμαρχοι. Οι Δήμαρχοι ούτε νομοθετούν, ούτε εισπράττουν φόρους, ούτε διαθέτουν κρίσιμες εκτελεστικές αρμοδιότητες. Αν διαθέταμε τα παραπάνω, θα μπορούσε να μας ασκήσει κριτική. Ας αναζητήσει λοιπόν ευθύνες στο Κεντρικό Κράτος, οι διαχειριστές του οποίου οδήγησαν με τις επιλογές τους τη χώρα στη χρεοκοπία και την κοινωνία στην απελπισία. Μαθήματα όμως αποτελεσματικότητας από τον κ. Παπαδόπουλο δεν θα δεχθούμε.
Πέμπτον, οι Δήμαρχοι δεν έχουν ανάγκη από τζάμπα ταξιδάκια στο εξωτερικό, όπως διατείνεται ο εν λόγω αρθρογράφος. Ας αναζητήσει αλλού τους τσαμπατζήδες . Ακόμη και στο δικό του επαγγελματικό χώρο. Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει.
Έκτον, όσον αφορά στο Συνέδριο της Ιθάκης, θα θέλαμε να τον ενημερώσουμε ότι ήταν μια μελετημένη πρωτοβουλία που στήριξε η Κ.Ε.Δ.Ε. και σε ένα νησί με σημαντικές ελλείψεις για τις οποίες ευθύνεται κατά κύριο λόγο η Πολιτεία . Στο Συνέδριο αυτό δεν ειπώθηκαν «μια από τα ίδια» , όπως ισχυρίζεται ο κ Παπαδόπουλος. Γιατί άραγε τον ενοχλεί η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας; Επειδή έχει έδρα την Αθήνα; Αν η έδρα ήταν στην Ιθάκη θα τον ενοχλούσε; Αμφισβητεί την χρησιμότητά του; Η τον ενοχλεί που το κέντρο αυτό το δημιουργεί η Αυτοδιοίκηση κι όχι το κεντρικό κράτος, όταν ο ίδιος παραδέχεται ότι το υπουργείο τουρισμού όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει δημιουργήσει ούτε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο , ούτε έχει δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, όπως π.χ. έχει γίνει στην Τουρκία.
Τέλος , δεν περιμένουμε από τον κ. Παπαδόπουλο να μας θυμίσει για ποιο λόγο υπάρχουμε ως Δήμαρχοι, όπως δεν επιθυμούμε κι εμείς να υποδείξουμε στον ίδιο το ρόλο του. Σεβόμαστε το δημοσιογραφικό του λειτούργημα κι απαιτούμε να σεβαστεί κι εκείνος το δικό μας θεσμικό ρόλο. Εκείνος κρίνεται από τους αναγνώστες του κι εμείς καθημερινά από τους πολίτες.
Οι πολίτες απαιτούν από μας όχι να «μιζεριάζουμε» και να αναλωνόμαστε σε κριτική των αδυναμιών του Κεντρικού Κράτους , αλλά να αναλαμβάνουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες που θα πάνε τη χώρα μπροστά.
Επιλέγουμε τη δράση από την κριτική, υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη χωρίς τοπική ανάπτυξη. Και η τοπική ανάπτυξη είναι πάνω από όλα υπόθεση της Αυτοδιοίκησης.
Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στην Πατρίδα και τους πολίτες.