Έναρξη κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ (18 και 19 Απριλίου-ΚΑΡΑΒΕΛ)
Ομιλία Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση πως για την Αυτοδιοίκηση είναι κόκκινη γραμμή η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και πως δεν θα δεχθεί την εφαρμογή της απλής αναλογικής «που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους» έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
«Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από μια πραγματική μεταρρύθμιση.
Μεταρρύθμιση κι όχι απορρύθμιση» ανέφερε χαρακτηριστικάκαι κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να δώσει άμεσα το νομοσχέδιο στην Αυτοδιοίκηση αλλά και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, πριν την κατάθεση του στη βουλή.
Στην ομιλία του κατά την έναρξη του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ που ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη 19 Απριλίου, ο κ. Πατούλης, υπογράμμισε πως η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εισάγει ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης της χώρας.
Aπευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ο οποίος νωρίτερα είχε τοποθετηθεί επί του δρομολογούμενου νομοσχεδίου, ανέφερε:
« Το υπουργείο Εσωτερικών έχει την ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να θεσμοθετήσει μία μεταρρύθμιση που θα προσφέρει στην Αυτοδιοίκηση και θα συμβάλλει στην τοπική και στην εθνική ανάπτυξη».
«Περίμενα από τον κ. Σκουρλέτη να εκμεταλλευθεί την ιστορική συγκυρία, που του επιτρέπει να είναι ο πρώτος Υπουργός Εσωτερικών, που θα παρουσιάσει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο σε ένα Συνέδριο που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Γιατί δεν τολμάτε την αποκέντρωση και επιμένετε στην συγκέντρωση εξουσίας σε ένα Κεντρικό κι απρόσωπο Κράτος; Γιατί δεν ενδυναμώνετε την Αυτοδιοίκηση , αποδυναμώνοντας το Κεντρικό Κράτος; Γιατί δεν τολμάτε μια ριζική αναδιανομή εξουσίας; Γιατί δεν χτίζετε από την αρχή ένα νέο Κράτος, στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι 13 Περιφέρειες και οι 325 Δήμοι θα έχουν πραγματική διοικητική αυτοτέλεια και πραγματική οικονομική ανεξαρτησία;».
Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η διοργάνωση του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία, σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να διεκδικήσουν από κοινού, προς όφελος της Πατρίδας μας αλλά και των τοπικών κοινωνιών μας, την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης της χώρας.
«Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση, αντιλαμβανόμαστε με εντελώς διαφορετικό τρόπο την έννοια της μεταρρύθμισης. Για μας μεταρρύθμιση δεν είναι η απλή αναλογική. Για μας μεταρρύθμιση δεν είναι η αποσύνδεση των δημοτικών εκλογών από τις ευρωεκλογές .Δεν είναι μεταρρύθμιση να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια εκλογές, αντί για πέντε» σημείωσε.
Αν εφαρμοστεί η απλή αναλογική οι Δήμοι θα οδηγηθούν σε ακυβερνησία
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως σε περίπτωση που εφαρμοστεί η απλή αναλογική οι Δήμοι από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών θα οδηγηθούν σε ακυβερνησία, με στόχο, όπως ανέφερε, «στη συνέχεια να έρθει το Κράτος να δώσει τη λύση που επιθυμεί, που δεν είναι άλλη από το να υποκαταστήσει τις αποδυναμωμένες αιρετές Διοικήσεις των Δήμων, από τους διορισμένους εκτελεστικούς γραμματείς. Μάλιστα αυτό θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως δικλείδα ασφαλείας στο αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί από την αδυναμία διοίκησης των Δήμων».
«Ούτε να το σκεφτείτε να φέρετε νόμο, με απλή αναλογική που θα καπελώνει τους αιρετούς από διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους, γιατί θα μας βρείτε όχι απλά απέναντι, αλλά η αντίδραση θα είναι σφοδρή» διαμήνυσε και εστίασε σε μία ακόμα μία διάσταση από την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
«Πίσω από τις αγαθές εξαγγελίες περί ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης, ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για την είσοδο στα δημοτικά μας συμβούλια των δυνάμεων των άκρων. Εισβάλλουν από την πίσω πόρτα στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης οι πολιτικοί εκφραστές του λαϊκισμού , του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού νόμου
Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που δεν περιλαμβάνει καμία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις – τομές, που έχει προτείνει η ΚΕΔΕ στα Συνέδρια της και τις οποίες έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση και ο τόπος.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις:
– Για τη διασφάλιση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ
-Για τη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών.
-Για τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους
-Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης.
– Για την κατοχύρωση του ρόλου των Δήμων στην άσκηση των κοινωνικών πολιτικών και προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο.
«Αυτά είναι μεταρρύθμιση και όχι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η μείωση της θητείας των αιρετών και ο Ελεγκτής Νομιμότητας, τόνισε.
Δεν ευθύνεται η Αυτοδιοίκηση που οι πόλεις πνίγηκαν στα σκουπίδια
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ομιλία του σχολίασε και τους χειρισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη διαδικασία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα στους δήμους.
Όπως υπογράμμισε, η διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο είχε ως συνέπεια να προσληφθεί μόλις το 10% των εργαζομένων που απασχολούνταν στα τμήματα καθαριότητας με ανανεούμενες συμβάσεις.
Μάλιστα η καθυστέρηση στην διαδικασία πρόσληψης προσωπικού είχε ως συνέπεια, όπως ανέφερε, πολλές πόλεις την περίοδο του Πάσχα να πνιγούν στα σκουπίδια, όχι με ευθύνη της Αυτοδιοίκησης.
Αποκέντρωση το κλειδί μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης
Συνοψίζοντας τους βασικούς άξονες στους οποίους πρέπει να βασιστεί η δρομολογούμενη μεταρρύθμιση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως απαιτούνται:
– Mεταφορά πόρων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων, από το Κεντρικό Κράτος, προς τα κάτω, προς την Αυτοδιοίκηση.
– Να εφαρμοστεί η έννοια της μητροπολιτικότητας
– Λειτουργία ενός Μικρού, Ευέλικτου, με Στρατηγικό Χαρακτήρα Κεντρικού Κράτους. Και η μεταβίβαση όλο και περισσότερων λειτουργιών προς την αυτοδιοίκηση,
-Να δοθούν στην Αυτοδιοίκηση το 8% των πόρων του ΑΕΠ,
-Να γίνει φορολογική αποκέντρωση .
-Να έχει η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικό ρόλο στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και απευθείας πρόσβαση, στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
-Να μην παίρνει η Κυβέρνηση τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης από το Πράσινο Ταμείο και να της δίνει τη δυνατότητα να τα διαχειρίζεται αυτή για περιβαλλοντικά έργα.
-Να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των παραλιών τους.
-Να μπορούν να προσλαμβάνουν οι Δήμοι το προσωπικό που χρειάζονται για τις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες
-Να έχουν οι Δήμοι τους πόρους και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία των σχολείων των Δήμων, για τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης των πόλεων τους.
– Να διαχειρίζονται οι Δήμοι τα απορρίμματα τους
– Να έχουν οι Δήμοι τον πρώτο λόγο, στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των πόλεων τους.
«Τίποτε όμως από τα παραπάνω δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται» επισήμανε ο κ. Πατούλης και επικαλούμενος τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει σε δύο φάσεις όταν θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση διερωτήθηκε χαρακτηριστικά « Ακόμα το υπουργείο δεν μας έχει απαντήσει με πιο κριτήριο απέκλεισε την Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού από την επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης».
Κόκκινες γραμμές η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και ο χρόνος διαβούλευσης του νομοσχεδίου
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει ακόμα στην Αυτοδιοίκηση το σχέδιο νόμου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα επιτρέψουμε άλλο να παίζουν με την αξιοπρέπειά μας» και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο για καθυστερήσεις και δεν μπορεί να εξαρτά το μέλλον της από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς».
Σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου επισήμανε πως η μόνη επιλογή που είναι αποδεκτή είναι μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πρόταση, με τους Δήμους λειτουργικά αυτόνομους και οικονομικά ανεξάρτητους και τις τοπικές κοινωνίες να έχουν τον πρώτο λόγο για όσα τις αφορούν.
«Για εμάς “κόκκινη γραμμή” αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που φαίνεται ότι προτάσσει η κυβέρνηση, μεταθέτοντας για το αόριστο μέλλον τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης διευκρινίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει για το ζήτημα αυτό αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αλλαγή και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
Να δεσμευθεί ο υπουργός ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης του νόμου
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως η Κ.Ε.Δ.Ε. είναι προετοιμασμένη να συμμετάσχει σε έναν ουσιαστικό διάλογο , από τη στιγμή που θα δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ωστόσο ζήτησε να υπάρξει δημόσια δέσμευση του Υπουργού ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης , τουλάχιστον δύο μηνών πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση από τη Βουλή και ότι δεν θα υπάρχει πρόταση στο νομοσχέδιο που θα προβλέπει μείωση της θητείας των αιρετών από 5 σε 4 χρόνια.
Παράλληλα κάλεσε τον υπουργό να μην προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου αν δεν έχει προηγουμένως ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση και διαμήνυσε χαρακτηριστικά:
“Αν ο κ. Υπουργός δεν ανταποκριθεί στις θέσεις αυτές, η ΚΕΔΕ θα είναι απέναντι. Θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο, μαζί με τους εργαζόμενους και τις τοπικές μας κοινωνίες, για να αποτρέψουμε τη διάλυση των Δήμων μας. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο αγώνα. Από αυτόν τον αγώνα θα βγούμε νικητές αν είμαστε ενωμένοι».
K. Αγοραστός Πρόεδρος ΕΝΠΕ
Την πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός τονίζοντας ότι απαιτείται «ριζική, τολμηρή αλλά και βιώσιμη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Διακυβέρνησης καθώς και ενίσχυση του πολιτικού ρόλου της.
Είναι επιβεβλημένο η Περιφερειακή Διακυβέρνηση να αποκτήσει κανονιστική αυτονομία, δηλαδή την αρμοδιότητα να νομοθετεί η ίδια, στα θέματα ευθύνης της», επισήμανε και προανήγγειλε την εκπόνηση από την ΕΝΠΕ Κώδικα Δεοντολογίας Αιρετών Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε στο συνέδριο την κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ που αντιτίθεται στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε «εγκλωβισμένη ακυβερνησία» στους ΟΤΑ και σχολιάζοντας πως «συναίνεση με το στανιό δεν γίνεται». Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ έκρινε αναγκαίο να γίνει διάλογος τουλάχιστον δύο μηνών από την ημερομηνία που θα παρουσιαστεί το «νομοσχέδιο – φάντασμα», όπως το χαρακτήρισε.
Τοποθετήσεις
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου έγιναν τοποθετήσεις από επικεφαλής και εκπροσώπους κομμάτων. Ειδικότερα τοποθετήθηκαν ο κ. Σ. Θεοδωράκης Επικεφαλής Ποταμιού, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, η κα Μ. Θελερίτη Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γ. Μοίρας εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Μάκης Βορίδης εκπρόσωπος της ΝΔ, ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και ο Πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Στο συνέδριο συμμετέχουν, Περιφερειάρχες δήμαρχοι και πλήθος αιρετών του Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης.