Στο επίκεντρο τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Έβρο
Γ. Πατούλης: «Απαιτείται η διασφάλιση τόσο των αναγκαίων πόρων όσο και του προσωπικού για όλους τους Δήμους, για την αποτελεσματική πρόληψη και συνδρομή στην αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων»
Το κρίσιμο ζήτημα της πλημμυρικής επικινδυνότητας του ποταμού Έβρου αλλά και οι επιπτώσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα στις τοπικές κοινωνίες των όμορων περιοχών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, υπό τον Πρόεδρο της Ένωσης Γ. Πατούλη στο Διδυμότειχο.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου ΕΔΔΥΠΠΥ με τίτλο «Αλλάζοντας τις πόλεις, αλλάζουμε τον κόσμο».
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής που συντόνισε ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γ. Ψαθάς, μετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής ΕΚΠΑ Ε. Λέκας, οι Βουλευτές Εβρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Καίσας και Ν. Γκαρά ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Εβρου Δ. Πετροβιτς. Επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ε. Λαμπάκης, το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Μπίρμπας, καθώς και οι Δήμαρχοι Ορεστιάδας Β. Μαυρίδης, Διδυμοτείχου Π. Πατσουρίδης και Σουφλίου Ε. Πουλιλιός.
Κατά τη συνεδρίαση έγινε αναλυτική παρουσίαση όλων των διαστάσεων του προβλήματος από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜΘ Κ. Χουβαρδά.
Στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη κατάρτισης ενός επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε Δήμο ξεχωριστά, αλλά και διασφάλισης τόσο των αναγκαίων πόρων όσο και του προσωπικού για την πρόληψη και τη συνδρομή στην αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων. Παράλληλα επισήμανε πως απαιτείται επανεξέταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά το ρόλο των ΟΤΑ στη διαχείριση φυσικών καταστροφών και εστίασε στη σημασία ενίσχυσης και αξιοποίησης του εθελοντικού κινήματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με τις απαιτούμενες θεσμικές καλύψεις και κίνητρα επιβράβευσης.
Σε αυτή την κατεύθυνση ανακοίνωσε πως η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, με αντικείμενο τη διαχείριση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών στην Αττική και στον Έβρο.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή του Έβρου τόνισε πως απαιτείται άμεση αποκατάσταση των ζημιών και σημείωσε πως στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ θα συζητηθεί το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου Σουφλίου.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του υπογράμμισε την αξία που έχει η Πολιτική Προστασία, σημειώνοντας πως πρέπει να οργανωθεί σωστά, ώστε να μπορεί άμεσα και οργανωμένα να παρεμβαίνει σε έκτακτα γεγονότα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
« Η ΚΕΔΕ δρομολόγησε, με την επιστημονική συνδρομή του ΙΤΑ, τη σε βάθος προσέγγιση και ανάλυση όλων αυτών των θεμάτων μέσα από μία επιστημονική ομάδα, η οποία επεξεργάζεται όλα τα καίρια ζητήματα πολιτικής προστασίας, παραδίδοντας προτάσεις πολιτικής με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση».
Ο Γ.Γ.Π.Π Γιάννης Καπάκης ανακοίνωσε πρωτοβουλία με φορείς Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ για την διαχείριση, το monitoring του ποταμού και την ολιστική προσέγγιση του προβλήματος των πλημμυρών στον Ποταμό Εβρο για την μείωση της τρωτότητας της περιοχής.