Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μία ευκαιρία να θέσουμε ως προτεραιότητα το διαχρονικό στόχο, να διασφαλίσουμε στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο πλανήτη.
Η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην βελτίωση της υγείας των πολιτών και στην πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η προσπάθεια αυτή απαιτείται να είναι από κοινού με τους πολίτες του τόπου μας. Ως ΚΕΔΕ έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και έχουμε αποδείξει έμπρακτα, μέσω θεματικών συνεδρίων και νομοθετικών προτάσεων που έχουμε καταθέσει, ότι οι δήμοι μπορούμε και πρέπει να έχουμε λόγο και ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει σεβασμός στη ζωή και στην υγεία των παιδιών μας. Η πολιτεία ας αναλογιστεί τις ευθύνες που φέρει. Έχει έρθει η ώρα που πρέπει να εγκαταλειφτεί το μοντέλο του συγκεντρωτισμού και να γίνει ουσιαστική αποκέντρωση και σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.
Η Αυτοδιοίκηση έχει να επιδείξει δράσεις και πρωτοβουλίες, με ιδιαίτερα καινοτόμο σχεδιασμό αλλά και με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής στις πόλεις μας.
Υπάρχουν τομείς που ως αυτοδιοίκηση μέσα από τον αναπτυξιακό μας ρόλο, μέσα από τα επενδυτικά προγράμματα συμβάλλουμε με έργα υποδομής, στη προστασία του περιβάλλοντος και στην αειφορία.
Είναι όμως λυπηρό η προσπάθεια αυτή να βρίσκει πολλές φορές αντίπαλο αντί για σύμμαχο το κράτος ή άλλους φορείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άλσος στο Πεδίο του Άρεως με τις γνωστές άθλιες εικόνες εγκατάλειψης και εκκόλαψης κάθε είδους παραβατικότητας. Από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου της πολύπαθης Αθήνας έχει καταντήσει σε απαγορευμένη περιοχή για τους δημότες και τους επισκέπτες της Αθήνας λόγω της τραγικής αδιαφορίας και ανικανότητας του κεντρικού κράτους και της Περιφέρειας Αττικής. Απαιτείται μια ριζική και βιώσιμη λύση για τη λειτουργία του, όπως και για όλους τους χώρους πρασίνου των αστικών κέντρων, τα οποία πρέπει να είναι ανοιχτά στους πολίτες και όχι εστίες παραβατικότητας και ανομίας.
Προτεραιότητα για την αυτοδιοίκηση είναι να συμβάλλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση με έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας για το περιβάλλον, το ενεργειακό ισοζύγιο, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Αυτά τα έργα και οι δράσεις της αυτοδιοίκησης ταυτόχρονα συνεισφέρουν στη μείωση των λειτουργικών μας δαπανών, την αξιοποίηση των τοπικών πόρων, την ανάδειξη καλών πρακτικών και δράσεων της κυκλικής οικονομίας, συμβάλλουν στη πολυπόθητη αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη. Γιατί σεβόμαστε το περιβάλλον όταν δεν σπαταλάμε τους φυσικούς μας πόρους αλλά κάνουμε ορθολογική χρήση.
Η φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος επικεντρώνεται στην ανάγκη για τη μείωση της αλόγιστης και καταστροφικής για το περιβάλλον χρήσης πλαστικού.
Καθώς το πλαστικό πνίγει τον πλανήτη και σκοτώνει την πανίδα, το περιβάλλον και η προστασία του δεν είναι μια προτεραιότητα για λίγους αλλά ένα τελεσίγραφο για ανάληψη δράσης από όλους.
Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, κράτος, φορείς, η αυτοδιοίκηση αλλά και οι απλοί πολίτες να επικεντρωθούμε στο θέμα των πλαστικών αντικειμένων και συσκευασιών που πετιούνται μετά από μία μόνο χρήση, όπως τα καλαμάκια, τα πλαστικά ποτήρια, οι πλαστικές συσκευασίες κ.α. Να αντικαταστήσουμε τη χρήση τους με εναλλακτικά υλικά πολλαπλών χρήσεων ή βιοδιασπώμενα.
Η προσπάθεια που ξεκίνησε για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας στηρίχθηκε από την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες και έχει αποτελέσματα. Εσχάτως αναπτύσσονται πρωτοβουλίες από Δήμους της χώρας μας και για τη μείωση ή κατάργηση και άλλων χρήσεων του πλαστικού όπως το πλαστικό καλαμάκι.
Όπως σημειώνει η ΕΕ “η φύση είναι σύστημα προστασίας της ζωής, και πρέπει να την προσέχουμε. Φυσικοί πόροι όπως το νερό, ο αέρας, τα ενδιαιτήματα και τα είδη που ζουν σε αυτά, ανήκουν σε όλους μας”.
Ας κάνουμε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μια ημέρα ορόσημο. Την ημέρα που αποκηρύξαμε τις κακές μας πρακτικές, την ημέρα που είπαμε μαζί με τους δημότες μας ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει το περιβάλλον, την ίδια μας τη ζωή.