Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, σήμερα Τρίτη 13 Ιουνίου 2017, οι εργασίες της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του CEMR στη Χίο
Έλλειμμα στη συμμετοχή της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα δημόσια έσοδα και τις δημόσιες δαπάνες, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του CEMR στη Χίο.
Κατά τη συνεδρίαση του Συμβούλιου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR) στο οποίο συμμετέχουν αιρετοί από 42 ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας), προκύπτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα για να εξασφαλιστούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα απαραίτητα «εργαλεία» προκειμένου να υλοποιηθεί στη πράξη η αποκέντρωση του κράτους.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα τόσο με το Πρόεδρο του CEMR S. Bonaccini, αλλά και συνολικά με τα 120 μέλη του του Συμβουλίου που συμμετέχουν στη συνεδρίαση.
Από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν προκύπτει το συμπέρασμα ότι το CEMR στηρίζει το δίκαιο αίτημα της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης που είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση των δήμων, στη βάση των ασκούμενων αρμοδιοτήτων.
Ο Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο των αναφορών του, παρουσίασε στοιχεία από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορά στην Φορολογική Αποκέντρωση και την Ενίσχυση της Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ στην Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης η συμμετοχή της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα δημόσια έσοδα και τις δημόσιες δαπάνες είναι η μικρότερη από τις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. Για παράδειγμα στην Ελλάδα οι δημόσιες επενδύσεις που υλοποιούνται μέσω Αυτοδιοίκησης είναι σε ποσοστό μόλις 13%, την ώρα που στις χώρες του ΟΟΣΑ ο μέσος όρος είναι 52%.
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης «η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση σε επίπεδο μεταβίβασης πόρων και αρμοδιοτήτων σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.. Η Κεντρική Διοίκηση στην Ελλάδα αντιμετωπίζει με επιπόλαιο και επιφανειακό τρόπο την Αυτοδιοίκηση. Αυτό μας κάνει ουραγούς των εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει στη χώρα με την εξουσία να είναι συγκεντρωμένη στα υπουργεία, θα έρθει με την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και με τον απογαλακτισμό της Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η νομοθετική εξουσία φέρει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 8 χρόνια στην Ελλάδα. «Η χώρα καταρρέει και γι’ αυτό έχει ευθύνη η κεντρική διοίκηση που δεν συμβάλει στην ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων σε τοπικό επίπεδο. Η κεντρική εξουσία στην Ελλάδα δεν αναπτύσσει δομές και μηχανισμούς όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου αναπτύσσονται αναπτυξιακά προγράμματα και υλοποιούνται έργα υποδομών και διασύνδεσης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι σήμερα Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 ολοκληρώνεται η συνεδρίαση του Συμβούλιου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR) στη Χίο.
Μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης ζητούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα να διαθέσουν περισσότερα ποσά για επενδύσεις σε προγράμματα οικονομικής ανάκαμψης, μέσω των τοπικών και περιφερειακών αρχών.
Επίσης ζητούν από τις εθνικές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν, τη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών, ως εταίρων, στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Τέλος ζητούν να διατεθούν όλα τα οικονομικά εργαλεία προκειμένου να μπορέσουν να υποστηρίξουν οι τοπικές αρχές τους πολίτες που έχουν υποστεί πλήγμα από την οικονομική κρίση.