Γ. Πατούλης: Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός για να αποτελέσει ο Τουρισμός Υγείας κεντρικό πυλώνα της Ελληνικής οικονομίας
Ο Ιατρικός Τουρισμός, η Διατροφή και η Υγεία βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Forum που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο στην Πάτρα στο Royal Theater – παλαιό Πτωχοκομείο.
Ως Κεντρικός ομιλητής ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑΓ. Πατούλης
επισήμανε ότι «ο Τουρισμός Υγείας, αποτελεί μια μορφή τουρισμού ταχύτατα αναπτυσσόμενου σε όλο τον κόσμο. Για το λόγο αυτό απαιτείται να διαμορφωθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του και στην Ελλάδα».
«Μέχρι σήμερα έχω πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό για να διακηρύξουμε και να αναδείξουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα αυτό. Από τη Νέα Υόρκη, στο Μόντρεαλ, στο Σικάγο, το Βουκουρέστι, μέχρι τη Μελβούρνη παρουσιάσαμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για την ανάδειξη του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα. Το ίδιο πράξαμε και στο παγκόσμιο Συνέδριο Τουρισμού Υγείας το οποίο έγινε στην Ιθάκη πριν από ένα χρόνο» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπλήρωσε:
«Η χώρα μας, χάρη στο βιοκλίμα της και στο άριστο επιστημονικό δυναμικό της που πλαισιώνει τις σύγχρονες υποδομές υγείας, χάρη στο συγκριτικά χαμηλό κόστος των υπηρεσιών και, χάρη στην πληθώρα των ιαματικών της πηγών με ποιότητα υδάτων ανώτερη ακόμα και από τα πιο φημισμένα κέντρα του εξωτερικού, διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να καταστεί προορισμός Τουρισμού Υγείας. Το κλίμα, οι φυσικές ομορφιές, οι θάλασσες και τα βουνά μας, αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα και το ιδανικό σκηνικό για την ουσιαστική ευεξία».
Η Ελλάδα στερείται Εθνικής Στρατηγικής
Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην αδυναμία της Ελλάδας να διαμορφώσει εθνική στρατηγική και σημείωσε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να στερείται νοσοκομειακών μονάδων οι οποίες είναι διεθνώς πιστοποιημένες. Παράλληλα, ελάχιστα είναι τα ελληνικά νοσοκομεία που έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με κορυφαία διεθνή νοσοκομειακά ιδρύματα, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν το διεθνές προφίλ της χώρας.
Αναφερόμενος στις δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας ο κ. Πατούλης επικέντρωσε τις επισημάνσεις του σε συγκεκριμένες προτεραιότητες που θα επέτρεπαν στον εγχώριο υπό-κλάδο του ιατρικού τουρισμού να αξιοποιήσει τα περιθώρια ανάπτυξής του.
Ειδικότερα τις συνόψισε στις εξής:
– O καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, με συγκεκριμένη εστίαση σε προϊόντα και αγορές.
Η εθνική στρατηγική θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την ανάγκη διεθνούς πιστοποίησης και συνεργασία με διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς και κορυφαία ιατρικά ιδρύματα, με σκοπό τη δημιουργία ισχυρού brand και φήμης της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού ιατρικού τουρισμού.
– Η καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, που να περιλαμβάνει μητρώο ασθενών και διαδικασιών.
– Η εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος και η μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας στις κύριες θεραπείες και επεμβάσεις.
-Η αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών.
– Ο συνδυασμός του ιατρικού προϊόντος με τις απαιτούμενες βοηθητικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες-ασθενείς, που να περιλαμβάνει για παράδειγμα υποστήριξη σε πολλαπλές γλώσσες επικοινωνίας, υποστήριξη στη μεταφορά, διαμονή, online εξέταση, κοινή πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς από τους συνεργαζόμενους ιατρούς, και στενότερες σχέσεις με τον κλάδο του τουρισμού (π.χ., tourism wellness).
Επιπρόσθετα σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κ. Πατούλης, άλλοι βασικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος της εθνικής αυτής προσπάθειας για την ενίσχυση του Ιατρικού Τουρισμού για τη χώρα είναι μεταξύ άλλων η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας, το κλίμα, η υψηλή επισκεψιμότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού, η Μεσογειακή Διατροφή, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και οι υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υποδομές.
Το 6ο Forum Υγείας είχε τεθεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων-Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.
Στο Forum πραγματοποίησαν ομιλίες και χαιρετισμούς μεταξύ άλλων, ο Απόστολος Κατσιφάρας Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, ο Κώστας Πελετίδης Δήμαρχος Πατραίων, ο Δημήτρης Γούμενος Πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, ο Γιώργος Πατούλης Πρόεδρος ΙΣΑ, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Πρόεδρος ΕΛΙΤΟΥΡ, η Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, ο Γιώργος Μουτούσης Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας, η Αμαλία Παπαδοπούλου Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας και Ηλείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, η Μαρία Μενενάκου Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ο Κωνσταντίνος Μαρινάκος Δρ. Κων/νος Μαρινάκος, Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Καθ. Τουριστικού Μάνατζμεντ, Μέλος ΣΕΠ Ε.Α. Παν/μίου, ο Φώτης Παπαβασιλόπουλος Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ Α.Ε.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Καρπέτας, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α. Ριζούλης, οι Βουλευτές της ΝΔ Α. Κατσανιώτης και Ι. Φωτήλας, η Πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου, ο Πρόεδρος της Οικονομικού Επιμελητηρίου Γ. Κουτρουμάνης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδος Γ. Αγγελόπουλος, ο Π. Παπαθανάσης Πρόεδρος ΙΣ Αγρινίου, Α. Νταβλούρος τέως βουλευτής ΝΔ, ο Νίκος Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαΐας, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.