Γ. Πατούλης: «Μπορούμε μέσα από τη συνεργασία της πολιτείας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης και των φιλοζωικών οργανώσεων αλλά και με τους απαιτούμενους πόρους και αρμοδιότητες να κατακτήσουμε ένα καλύτερο επίπεδο φροντίδας των ζώων στη χώρα μας»
Την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων, την εντατικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και την ενίσχυση του προσωπικού στους Δήμους προσδιόρισε ως βασικές προϋποθέσεις για τη δρομολόγηση αποτελεσματικότερων πολιτικών στον τομέα της προστασίας των ζώων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Κατά την ομιλία του σε ημερίδα για το ρόλο και τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασίας των ζώων που διοργάνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, υπογράμμισε ότι ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ενεργός στο ζήτημα αυτό, επισημαίνοντας ότι έχουν οργανώσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα της διαχείρισης και προστασίας τους πάντα με τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε παρουσία μελών της κυβέρνησης και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης «Η ευζωία και προστασία των ζώων συντροφιάς, η εμπρόθεσμη σήμανση, η καταγραφή, η δήλωση απώλειας από τους ιδιοκτήτες τους, η μέριμνα για τον ασφαλή περίπατο σε κοινόχρηστους χώρους, η εκτροφή, η αναπαραγωγή, η πώληση ζώων συντροφιάς, παρακολουθούνται πλέον και ελέγχονται σήμερα με ικανοποιητικό τρόπο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και της κρατικής διοίκησης».
Ωστόσο σημείωσε πως εξακολουθούν και υπάρχουν φαινόμενα που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας όπως η εγκατάλειψη και η κακοποίηση των ζώων και τα οποία πρέπει να εκλείψουν, με την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων και τη δημιουργία υποδομών/δομών διαχείρισης και φροντίδας σε όλους τους Δήμους και περιοχές της χώρας, με παράλληλη ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και επαρκή αστυνόμευση. Σημαντική είναι και η συνδρομή των τοπικών φιλοζωικών σωματείων και Ενώσεων.
Στο πλαίσιο αυτών των συνεργειών τόνισε ο κ. Πατούλης υπογράφονται Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ του Δήμων και των ενδιαφερομένων φιλοζωικών σωματείων κι ενώσεων με έδρα και δράση συνήθως εντός των διοικητικών τους ορίων, αλλά και με ιδιωτικές δομές ή κτηνιάτρους προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη κτηνιατρική φροντίδα.
Πιο συγκεκριμένα, πολλοί Δήμοι έχουν δημιουργήσει υποδομές για την εξυπηρέτηση των ζώων και τη τήρηση των κανόνων δημόσιας υγείας σε πάρκα και πλατείες ενώ έχουν επίσης τοποθετήσει αυτόματες ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα, σε διάφορα κοινόχρηστα σημεία. Παράλληλα οι εντολές στους εργαζόμενους, που εργάζονται σε εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους είναι σαφείς να παρακολουθούν και να φροντίζουν για την άμεση παροχή νερού στα αδέσποτα ζώα που εντοπίζονται να κυκλοφορούν και ταυτόχρονα να συνεργάζονται για τον έλεγχο, τη ταυτοποίηση και τη φροντίδα τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες και δομές των Δήμων, την Ελληνική Αστυνομία και κάθε αρμόδιο φορέα.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως «η Ελληνική Αστυνομία με τα ικανά και κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη της, με τον εξοπλισμό, την αποκεντρωμένη λειτουργία της και πάνω απ’ όλα με το κύρος της είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή των διατάξεων για τη προστασία των ζώων» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Μπορούμε μέσα από τη συνεργασία της Πολιτείας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αυτοδιοίκησης και των φιλοζωικών οργανώσεων να κατακτήσουμε ένα καλύτερο επίπεδο φροντίδας και προστασίας των ζώων στη χώρα μας, που θα είναι ταυτόχρονα ένα καλύτερο επίπεδο παιδείας και πολιτισμού».