Γ. Πατούλης: «Οι Τοπικές Αρχές μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στη δρομολόγηση πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος με την προϋπόθεση να τους δοθούν αρμοδιότητες και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία»
Την ανάγκη να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και οι αρμοδιότητες που απαιτούνται προκειμένου να συμβάλλει ενεργά στη δρομολόγηση πολιτικών που έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση με θέμα « Kλιματική αλλαγή και βιώσιμη Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στην Ευρωπαική Επιτροπή των Περιφερειών με τη συμμετοχή Προέδρων των Εθνικών Ενώσεων Δήμων και Περιφερειών της ΕΕ στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης που διεξήχθη για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανάγκη απλούστευσης των αδειοδοτικών διαδικασιών αλλά και παροχής οικονομικών κινήτρων προκειμένου να αξιοποιηθεί το τεράστιο ανεκμετάλλευτο ακόμα δυναμικό ΑΠΕ που διαθέτει η χώρα μας.
«Είναι ανάγκη να συνδεθεί με πολιτικές αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας που εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια και που οι Δήμοι καλούνται στα πλαίσια των κοινωνικών τους πολιτικών να δώσουν λύσεις και στο θέμα αυτό για τις ευπαθείς τουλάχιστον ομάδες του πληθυσμού» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Οι τοπικές αρχές μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στους τομείς αυτούς αφού οι ΟΤΑ αποτελούν μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, μπορούν να έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, στην αυτοπαραγωγή ενέργειας, ενώ ασκούν ρυθμιστικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο και έχουν τη δυνατότητα ευαισθητοποίησης και διαμόρφωσης συμπεριφοράς στους πολίτες για θέματα ορθολογικής διαχείρισης της ενέργειας και των φυσικών πόρων.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για το περιβάλλον ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στη σημασία διαμόρφωσης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα μας κατά τα ευρωπαικά πρότυπα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι ουραγός σε αυτόν τον τομέα και να αξιοποιήσει όλα τα σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σχολιάζοντας τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις κατά τη μετάβασή τους σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τόνισε πως οι Δήμοι της χώρας μας έχουν μέχρι σήμερα αναλάβει πρωτοβουλίες και υλοποιήσει πιλοτικά προγράμματα στις πόλεις μας με στόχο τη μείωση των εκπομπών του CO2. Ενδεικτικά ανέφερε τα προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι και ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και σχολικών μονάδων, τη δημιουργία ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΔΩΜΑΤΩΝ, τα προγράμματα βιοκλιματικής αναβάθμισης δημόσιων ανοικτών χώρων, το πρόγραμμα για τις ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ και τις ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων στις πόλεις μας.
Ωστόσο υπογράμμισε πως απαιτείται η προτυποποίηση σχεδιασμού και ωρίμανσης των έργων παρεμβάσεων αντιμετώπισης ή μείωσης των επιπτώσεων που οφείλονται στη κλιματική αλλαγή διαφοροποιημένα με κριτήρια χωρικά, γεωμορφολογικά, πληθυσμιακά και κλιματολογικά.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Βουλγαρίας
Στο περιθώριο των εργασιών της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε την ευκαιρία να συζητήσει για θέματα που σχετίζονται με την Αυτοδιοίκηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Βουλγαρίας Daniel Panov.
Ο κ. Πατούλης του μετέφερε την πρόθεση του να συγκαλέσει τους Προέδρους των Αυτοδιοικητικών Ενώσεων Α βαθμού των Βαλκανίων σε ένα θεματικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με στόχο την ενδυνάμωση των αυτοδιοικητικών σχέσεων των βαλκανικών χωρών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και την υποβολή προτάσεων για την ενίσχυση θεματικών τομέων τουρισμού όπως είναι ο ιατρικός και ο ιαματικός, με στόχο τη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών των τοπικών κοινωνιών.
Από την πλευρά του ο κ. Panov προσκάλεσε τον κ. Πατούλη να παραβρεθεί στη συνέλευση της Βουλγαρικής Ένωσης Δήμων που θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Σόφια.