Γ. Πατούλης: : «Το ισχύον συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης απέτυχε. Απαιτείται να περάσουμε σε κάτι νέο, με αποκεντρωμένη λειτουργία και με περισσότερους πόρους στην Αυτοδιοίκηση»
«Προτεραιότητα για όλους εμάς που υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είναι να θωρακίσουμε τις πόλεις από κάθε κατηγορία κινδύνου, και να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα προστασίας για τις τοπικές κοινωνίες».
Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε παρέμβασή του στο ετήσιο Συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (ΕΙΕΕ), με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ, του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), με τίτλο: «Wings to Fly».
Συντονιστής του Συνεδρίου ήταν ο υπεύθυνος του Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του ΣΕΕΔ Γ. Σελίμης. Παρέστησαν η Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Β. Μαρμαλίδου, εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κόσμου, ενώ παρέμβαση έκανε ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΕΔΔ Δ. Κασσαβέτης
Κατά τη θεματική συζήτηση όπου αναπτύχθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, την περιβαλλοντική κρίση και την κλιματική αλλαγή αλλά και την αποτελεσματική λειτουργία των δομών και φορέων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ο κ. Πατούλης, επικαλούμενος και την πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι, τόνισε πως το ισχύον συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης της χώρας έχει αποδομηθεί στη συνείδηση της κοινωνίας.
«Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τα πολλά λόγια. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει ένα νέο, αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας που έχει στο κέντρο το πολίτη και την ασφάλειά του» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει στη πολιτεία, στους φορείς, στην ίδια τη κοινωνία τη δική της στρατηγική, για ένα αποτελεσματικό σύστημα όχι μόνο διαχείρισης καταστροφών αλλά μιας συνολικής πολιτικής προστασίας που έχει ανάγκη η χώρα.
«Αποτελεσματική πολιτική προστασία χωρίς πόρους δεν μπορεί να οργανωθεί»
Ακολούθως αναφέρθηκε στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη σύσταση ενός κεντρικού οργάνου διαχείρισης έκτακτων αναγκών με την επωνυμία Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα μοντέλο βαρύ, ξεπερασμένο και αποτυχημένο» και επισήμανε ότι για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να λειτουργεί αποκεντρωμένα τουλάχιστον στο επίπεδο της κάθε περιφέρειας ή περιφερειακής ενότητας και σε κάθε περίπτωση στο επίπεδο του Δήμου.
Ως βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχημένη λειτουργία του προσδιόρισε:
α)Την αποκεντρωμένη οργάνωση και λειτουργία στη βάση της εγγύτητας
β)Το ξεκάθαρο και σταθερό θεσμικό πλαίσιο με συγκεκριμένες και αποκλειστικές αρμοδιότητες για κάθε επίπεδο της διοίκησης
γ) Επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα εγγυάται την άμεση παρέμβαση του μηχανισμού διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πολιτικής προστασίας με την ελάχιστη χρονική απόκριση με επιτελικό συντονισμό και με λειτουργική ευελιξία στη πρώτη γραμμή του συμβάντος
δ) Κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό που θα εξαντλείται στο επίπεδο της θέσπισης κανόνων, εγχειριδίων επιχειρησιακής λειτουργίας, μοντέλου οργάνωσης
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποτελεσματική πολιτική προστασία χωρίς πόρους δεν μπορεί να οργανωθεί και εστίασε στους πόρους του Πράσινου Ταμείου, τονίζοντας ότι θα πρέπει τουλάχιστον το 10% να αποδίδεται στους Δήμους, για κοινωφελή έργα υπέρ των πολιτών.
Υπέρ των εσωτερικών ελέγχων με συμβουλευτικό χαρακτήρα η ΚΕΔΕ
Στη θεματική ενότητα του Συνεδρίου όπου συζητήθηκε το θέμα των προληπτικών ελέγχων για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σύμφωνη με τη δημιουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου.
Ως βασική προϋπόθεση ωστόσο για να είναι αποτελεσματικοί, έθεσε την ανάγκη να έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα για αυτό, όπως ανέφερε, η ΚΕΔΕ ζητεί την αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι ο θεσμός του εσωτερικού ελέγχου, θα μπορούσε να συμβάλλει με επιτυχία στην επάρκεια των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου των Δήμων με στόχο τη βελτίωση των λειτουργιών τους, αρκεί να μην εμπλακούμε σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες», ανέφερε και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του έθεσε και ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με την υποχρέωση των Δήμων να δημιουργήσουν εσωτερικές μονάδες ελέγχου, διευκρινίζοντας ότι για κάποιους μικρούς και μεσαίους Δήμους της χώρας αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω οικονομικής αδυναμίας.