Γ. Πατούλης: Επιβεβλημένο και αυτονόητο το όχι στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» που οδηγεί σε ακυβερνησία και ετεροδιοίκηση – Απαιτούμε μια μεταρρύθμιση που θα οδηγεί σε αποκέντρωση
Τους λόγους για τους οποίους η Αυτοδιοίκηση λέει «Όχι» στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.
Όπως υπογραμμίζει η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει εκφράσει την κατηγορηματική της αντίθεση στον «Κλεισθένη» καθώς δεν προωθεί τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά «αυτό το νομοσχέδιο δεν προωθεί την αποκέντρωση και δεν διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων. Δεν καθιστά ευκρινή την αναγκαία διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους, Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης. Καθιστά δύσκολη τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών. Από τη σύνταξη του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος ενός Δήμου, μέχρι την εκτέλεση κι ενός μικρού έργου οδοποιίας. Ουσιαστικά με τον Κλεισθένη καθίσταται η Αυτοδιοίκηση αυτοτελής υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Μιλάμε όχι για αυτοδιοίκηση, αλλά για ετεροδιοίκηση».
Στη συνέχεια αναφερόμενος στις θέσεις της ΚΕΔΕ τονίζει ότι «μεταρρύθμιση σημαίνει αποκέντρωση. Πόρων, ευθυνών κι αρμοδιοτήτων. Είμαι βέβαιος ότι με το νομοσχέδιο αυτό σε ισχύ, ο κ. Σκουρλέτης δεν θα μπορούσε να αντέξει ούτε μια βδομάδα Δήμαρχος».
Απαντώντας στις κατηγορίες κυβερνητικών στελεχών ότι με τη στάση του εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα σημειώνει: «Εμείς εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των τοπικών μας κοινωνιών και του θεσμού που υπηρετούμε. Κομματικά σκέφτεται ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος τη μια μας λέει ότι αποσυνδέει τις ευρωεκλογές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να μην υπάρξει δήθεν «μπέρδεμα» με το αυτοδιοικητικό διακύβευμα. Κι από την άλλη, δηλώνει στο κρατικό κανάλι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν πιθανόν τον Οκτώβριο του 2019, μαζί με τις εθνικές».
Σε σχετική ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος στο Δήμο της Αθήνας ο Γ. Πατούλης σημείωσε: «Είμαι στην πρώτη γραμμή ενός αγώνα και μιας διαδρομής, μαζί με εκατοντάδες ακόμη Αθηναίους και Αθηναίους που θέλουν να δουν να γίνεται πράξη, η αναγέννηση της πόλης της καρδιάς τους. Η διαδρομή αυτή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017, κάτω από το Βράχο της Ακρόπολης. Συνεχίζεται με καθημερινές επαφές κι επισκέψεις στις γειτονιές της Αθήνας και θα τερματιστεί στην πλατεία Κοτζιά».
Συνέντευξη Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. & Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος
Γιατί δεν προωθεί τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, όπως όλοι περιμέναμε, αλλά την απορρύθμιση. Από όποια πλευρά κι αν δει κανείς το νομοσχέδιο, μόνο προβλήματα δημιουργεί στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων.
Δεν θα εστιάσω στην ακυβερνησία που φέρνει η υιοθέτηση της απλής αναλογικής, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες κυβερνησιμότητας, που ουσιαστικά καθιστά όμηρο την εκάστοτε πλειοψηφία, στις διαθέσεις της μειοψηφίας. Ιδιαίτερα όταν η κουλτούρα συναίνεσης δεν είναι αυτονόητη αλλά και δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί.
Αυτό το νομοσχέδιο δεν προωθεί την αποκέντρωση και δεν διασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων. Δεν καθιστά ευκρινή την αναγκαία διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους, Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Αυτοδιοίκησης.
Καθιστά δύσκολη τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών. Από τη σύνταξη του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος ενός Δήμου, μέχρι την εκτέλεση κι ενός μικρού έργου οδοποιίας.
Καθιστά ακόμη πιο ασφυκτικό τον έλεγχο του Κράτους στην αυτοδιοίκηση, όταν σε όλο τον προηγμένο κόσμο η τάση είναι να αποκεντρώνονται πόροι και αρμοδιότητες.
Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση, όπως την περιγράφει το Σύνταγμα της χώρας, όταν δεν διασφαλίζεται ούτε η οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων, αλλά ούτε και η λειτουργική τους αυτοτέλεια;
Ουσιαστικά με τον Κλεισθένη καθίσταται η Αυτοδιοίκηση αυτοτελής υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Μιλάμε όχι για αυτοδιοίκηση, αλλά για ετεροδιοίκηση.
Μεταρρύθμιση σημαίνει Αποκέντρωση. Πόρων, ευθυνών κι αρμοδιοτήτων. Σημαίνει πως ότι άπτεται της καθημερινότητας, θα πρέπει να ανήκει ως αρμοδιότητα στην αυτοδιοίκηση. Οι τοπικές υπηρεσίες , το νερό, η αποχέτευση, η συλλογή και η διαχείριση των απορριμμάτων. Το τοπικό κοινωνικό κράτος , η στήριξη των ηλικιωμένων, η κοινωνική πρόνοια, η πρωτοβάθμια υγεία , τα σχολεία του δήμου, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα κέντρα αναψυχής, τα πάρκα και οι κήποι, ο αθλητισμός, η πολιτιστική δράση.
Θα συναινούσαμε εφόσον το Κράτος περιοριζόταν σε κεντρικό , επιτελικό ρόλο και περνούσαν στην αυτοδιοίκηση ουσιαστικές αρμοδιότητες επιτελικού σχεδιασμού, μαζί φυσικά με τους πόρους, σε βασικούς τομείς όπως η χωροταξία, οι μεταφορές, η περιβαλλοντική διαχείριση, η εκπαίδευση, η πρωτοβάθμια υγεία.
Για μας μεταρρύθμιση σημαίνει φορολογική αποκέντρωση , όπως συμβαίνει στις χώρες τις Ε.Ε.. Σημαίνει οικονομική αυτοτέλεια, αλλά και ξεκάθαρος διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων, για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης και να μην απαξιώνεται το Κράτος και οι θεσμοί του. Σημαίνει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Τίποτε από όλα αυτά δεν γίνονται πράξη με το νομοσχέδιο, προφανώς γιατί γράφτηκε από ανθρώπους που δεν έχουν ασκήσει ποτέ Διοίκηση σε Δήμο. Είμαι βέβαιος ότι με το νομοσχέδιο αυτό σε ισχύ, ο κ. Σκουρλέτης δεν θα μπορούσε να αντέξει ούτε μια βδομάδα Δήμαρχος.
Εμείς εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των τοπικών μας κοινωνιών και του θεσμού που υπηρετούμε. Κομματικά σκέφτεται ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος τη μια μας λέει ότι αποσυνδέει τις ευρωεκλογές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ,για να μην υπάρξει δήθεν «μπέρδεμα» με το αυτοδιοικητικό διακύβευμα. Κι από την άλλη, δηλώνει στο κρατικό κανάλι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν πιθανόν τον Οκτώβριο του 2019, μαζί με τις εθνικές.
Μην ξεχνάτε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που μας αποκαλούσε πρόσφατα βλαχοδήμαρχους κι αγάδες. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν συμπαθεί την αυτοδιοίκηση και τους αυτοδιοικητικούς, γιατί αφενός δεν μας ελέγχουν. Αφετέρου, έχουν πολύ μικρά ερείσματα στο πολιτικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης. Γι αυτό κατηγορούν και στοχοποιούν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν. Αφού αποδυνάμωσαν περαιτέρω την Αυτοδιοίκηση, τώρα επιχειρούν να την μετατρέψουν σε άναρχο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε πεδίο συναλλαγής και παραλυτικών ισορροπιών, που θα έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στη λειτουργία των Δήμων και στην καθημερινότητα των πολιτών. Το ΟΧΙ μας λοιπόν στο Νομοσχέδιο Κλεισθένης είναι και επιβεβλημένο και αυτονόητο.
Είμαι στην πρώτη γραμμή ενός αγώνα και μια διαδρομής , μαζί με εκατοντάδες ακόμη Αθηναίους και Αθηναίους που θέλουν να δουν να γίνεται πράξη, η αναγέννηση της πόλης της καρδιάς τους. Η διαδρομή αυτή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017, κάτω από το Βράχο της Ακρόπολης. Συνεχίζεται με καθημερινές επαφές κι επισκέψεις στις γειτονιές της Αθήνας και θα τερματιστεί στην πλατεία Κοτζιά.
Δεν εξαρτώνται οι πολιτικές μου επιλογές, από τις αποφάσεις άλλων. Δεν ετεροκαθορίζομαι, ούτε εξαρτώ την πολιτική μου διαδρομή από τις επιθυμίες τρίτων , ακόμη κι αν είναι στενά συγγενικά μου πρόσωπα. Χαίρομαι που η ενδεχόμενη υποψηφιότητά μου κινητοποιεί κι άλλες υποψηφιότητες. Θεωρώ ότι η συμμετοχή τους στη «μάχη της Αθήνας», μόνον καλό θα κάνει στην πόλη, αρκεί βέβαια να το πάρουν έγκαιρα απόφαση.
Δεν υπάρχει ούτε Βόρεια, ούτε Νότια Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μια, κι είναι ελληνική. Ούτε γλώσσα μακεδονική υπάρχει, ούτε ταυτότητα.