Γ. Πατούλης: Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα ξεκινήσουμε από την πρώτη ημέρα την προσπάθεια για να μην αισθάνεται κανένας πολίτης απροστάτευτος
Την πολιτική δέσμευση ότι η υφιστάμενη δραματική κατάσταση θα αλλάξει στην Περιφέρεια Αττική και ότι θα ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα την προσπάθεια για να μην αισθάνεται κανένας πολίτης απροστάτευτος, έδωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας και είχε ως κεντρικό θέμα την Πολιτική Προστασία και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του και παρουσίασε τους 10 κεντρικούς άξονες του συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική για μια αποτελεσματική Πολιτική Προστασία και διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Μεταξύ αυτών των αξόνων είναι η πρόληψη, η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου, η εφαρμογή έγκαιρων συστημάτων ειδοποίησης και την εκπαίδευση εμπλεκόμενων στελεχών και την ενημέρωση των ευπαθών ομάδων.
Βγαίνουμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις
Απευθυνόμενος στο πλήθος πολιτών, βουλευτών, υποψήφιων και εθελοντικών ομάδων, υπογράμμισε ότι ο ίδιος ως επικεφαλής και όλοι οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού του δεσμεύονται ότι θα παράγουν έργο και θα είναι αποτελεσματικοί.
«Ζητούμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Δεν επενδύουμε στην αποτυχία των αντιπάλων μας. Βγαίνουμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις και όχι να πάρουμε αξιώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης ο οποίος τόνισε την εξειδίκευση του Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει Ειδική Επιστημονική Ομάδα.
Τοποθετήσεις επιστημόνων
Αναφορά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής έκαναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Ευθύμιος Λέκκας Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, ο Π. Μαρκετάκης Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Ειδικός Σύμβουλος Ασφαλείας, ο Σωτήρης Παπασπυρόπουλος συντονιστής του προγράμματος του συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική, ο Βασίλης Πολίτης Υποναύαρχος ε.α. Πολεμικού Ναυτικού και ο Σωτήρης Γεωργακόπουλος Επίτιμος Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος.
Τι έπραξαν οι προηγούμενες Διοικήσεις της Περιφέρειας;
Αφού επισήμανε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις της περιφέρειας απέτυχαν στην αποστολή τους, χαρακτήρισε ως «εγκληματική» την αμέλεια της περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης να μην αξιοποιήσουν το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι το η Νέα Αρχή θα καταρτήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για το σύνολο της Αττικής. Το σχέδιο αυτό θα βασίζεται μεταξύ άλλων στην έγκαιρη εκτίμηση και ανάλυση των κινδύνων, με τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών μεθοδολογιών και μέσων.
«Στις 26 Μαΐου κάνουμε μια Νέα Αρχή στην Αττική. Μια Νέα Αρχή για να μη ζήσουν ποτέ ξανά οι πολίτες της Αττικής δύσκολες στιγμές λόγω φυσικών καταστροφών. Για να μην νιώθουν μόνοι και αβοήθητοι από το Κράτος και την Περιφέρεια. Η Νέα Αρχή για την Αττική, διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο προστασίας για την κάθε περιοχή. Και αυτό αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους μας που έχασαν ζωές και περιουσίες. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την Αττική και αυτό θα το πράξουμε μαζί. Στη προσπάθεια μας αυτή είμαι βέβαιος ότι με συμμάχους τους πολίτες θα κερδίσουμε. Ήρθε η ώρα της μεγάλης ανατροπής για την Αττική που θέλουμε και μας αξίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.
Στην ομιλία του επισήμανε ότι η επιλογή του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας για την παρουσίαση των προτάσεων της Νέας Αρχής για την Πολιτική Προστασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών έγινε για συμβολικούς λόγους.
«Ξεκινάμε σήμερα από δω, από το Δήμο Μαρκοπούλου, οικισμοί του οποίου σύμφωνα με πρόσφατή έρευνα του ΕΜΠ βρίσκονται στο κόκκινο, για να παρουσιάσουμε τις προγραμματικές θέσεις και το σχέδιο της παράταξης μας για να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας για την Αττική».
Στη συνέχεια σημείωσε ότι οι πολίτες της Αττικής δεν μπορούν και δε θέλουν να δεχτούν την παράταση αυτής της παρακμής και υπογράμμισε πως ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών είναι υπαρκτός και χρειάζεται σχέδιο για να αντιμετωπιστούν.
Οι ευάλωτες περιοχές σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ
Ο Γ. Πατούλης έκανε αναφορά στην πρόσφατη έρευνα του ΕΜΠ τονίζοντας ότι καταγράφονται εννέα ευάλωτοι οικισμοί μόνο στην ανατολική Αττική και συγκεκριμένα σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Ωρωπό έως την Παλαιά Φώκαια. Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που φέρνει στο κόκκινο αυτές τις περιοχές περιλαμβάνει: επικίνδυνες φυτεύσεις, ελλιπές οδικό δίκτυο με στενά πλάτη δρόμων, χωρίς απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα, ανύπαρκτη ρυμοτομία, βραχώδεις ακτογραμμές, διάσπαρτες κατοικίες, αποκλεισμός διόδων προς τη θάλασσα με μάντρες ή περιφράξεις.
Τα προβλήματα της Αττικής λύνονται όταν διαθέτεις τη γνώση και έχεις διάθεση να δουλέψεις σκληρά
Ο Γ. Πατούλης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή της καταστροφής ο ίδιος μαζί με δεκάδες εθελοντές στήριξε έμπρακτα τους πληγέντες και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είμαι εδώ μαζί με εκατοντάδες φίλους και συνεργάτες, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ευθύνης, αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης. Το μήνυμα ότι μπορούμε να διορθώσουμε όλα όσα μας ενοχλούν και μας απειλούν.
Έχουμε καθήκον να μάθουμε από τα λάθη των προηγούμενων και να εξασφαλίσουμε στους πολίτες και στο περιβάλλον την βέλτιστη δυνατή προστασία. Απαιτείται ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, οι σεισμοί και οι πλημμύρες.
Οι προϋποθέσεις και οι 10 άξονες του Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών
Ο Γ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη θέσπισης ενός κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού με συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις επιχειρησιακής λειτουργίας και προσδιόρισε τους 10 κεντρικούς άξονες της πρότασης του.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Αττικής χρειάζεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση ενός σχεδίου Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε ότι «το σχέδιο της Νέας Αρχής δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων, με την εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης της Περιφέρειας και των Δήμων που επηρεάζονται, ώστε να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά σε έκτακτες καταστάσεις»
Επιπλέον έκανε γνωστό ότι στόχος είναι να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, με αποστολή μηνυμάτων SMS με οδηγίες για το πώς θα πρέπει να δράσουν για να προστατευθούν. Το σχέδιο της Νέας Αρχής θα βασίζεται:
στην έγκαιρη εκτίμηση και ανάλυση των κινδύνων
στη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας για το σύνολο της Αττικής
Στη διαρκή επιμόρφωση των στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών,
Στην υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα σχολεία και τις τοπικές κοινωνίες.
Το σχέδιο της Νέας Αρχής
Σύμφωνα με το Γ. Πατούλη το σχέδιο του συνδυασμού του περιλαμβάνει:
Πρώτον την υλοποίηση κατά προτεραιότητα όλων των αναγκαίων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση, των Δήμων της Αττικής
Δεύτερον, τη στενή, καθημερινή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, με την εκάστοτε Κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν μεγάλα έργα αλλά και πολιτικές, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για έγκαιρη αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Οι δέκα βασικές θέσεις του μοντέλου Πολιτικής Προστασίας
Το μοντέλο πολιτικής προστασίας που προωθεί η Νέα Αρχή για την Αττική υπηρετείται από 10 βασικές θέσεις .
Εκτίμηση και Ανάλυση Κινδύνων με εκπόνηση τεχνικών μελετών διακινδύνευσης και διαχείρισης κινδύνων ανά περιοχή
Σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, με Μητροπολιτικό χαρακτήρα
Δημιουργία βάσης δεδομένων με επιστημονικά, τεχνικά και επιχειρησιακά δεδομένα για όλη την Αττική.
Συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για άμεσο και ταχύτατο συντονισμό.
Διαρκής επιμόρφωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Ειδική εκπαίδευση πολιτικής προστασίας, στα σχολεία, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
Ασκήσεις ετοιμότητας σε κάθε Δήμο χωριστά και στην Περιφέρεια συνολικά στις οποίες και εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες.
Αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων και τεχνολογιών, με εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, με αποδέκτες την Περιφέρεια και τους Δήμους.
Έγκαιρη προειδοποίηση προστασίας κατοίκων από επερχόμενο κίνδυνο στην Αττική, με την διαδικασία αποστολής SMS στους πολίτες.
Εξασφάλιση πόρων , με αξιοποίηση εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Προϋποθέσεις
Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία των παραπάνω δράσεων ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενώ έκανε γνωστό ότι θα δημιουργήσει μία ειδική επιστημονική ομάδα που θα αναλάβει τη διαμόρφωση των θέσεων που σήμερα παρουσιάστηκαν. Η ομάδα αυτή θα μελετήσει τις διεθνώς πιο επιτυχημένες πρακτικές προκειμένου αυτές, όπου είναι εφικτό να υιοθετηθούν για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δράση.
Για την υλοποίηση του σχεδίου υπογράμμισε ότι θα διεκδικήσει την Εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων την αναβάθμιση του ρόλου των Συνδέσμων την εξειδίκευση του ΕΣΠΑ 2014-2020, σε θέματα περιβαλλοντικής προστασία και κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος. Επιπλέον πρότεινε την ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας. Όπως τόνισε αυτό πρέπει να γίνει με δεδομένο ότι η περίοδος επικινδυνότητας είναι 6 μήνες και πρέπει να υπάρχει μία διακριτή κατηγορία με δικαιούχους τους Δήμους και τους Συνδέσμους για τη κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας σε αναδασώσεις, καθαρισμούς ρεμάτων, την υποβοήθηση του έργου του αποχιονισμού και μία σειρά άλλων περιπτώσεων υποστήριξης του υφιστάμενου μηχανισμού πολιτικής προστασίας των Δήμων.
Παρόντες στην εκδήλωση
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μάκης Βορίδης Βουλευτής και Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο Νίκος Χαρδαλιάς Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, ο Λεωνίδας Κουρής πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και τέως Νομάρχης Ανατολικής Αττικής και πρώην Πρόεδρος ΚΕΔΕ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, ο Κώστας Δέδες πολιτευτής ΝΔ, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π Βλάσης Σιώμος.
Ακόμη παραβρέθηκαν τα στελέχη τοπικών οργανώσεων της ΝΔ: Ανδρέας Γλαβάς Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ανατολικής Αττικής, Κωνσταντίνος Λιούμπης Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Λαυρεωτικής, Δημήτρης Κολιαβασίλης Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Μαρκοπούλου, Λυδία Ιωαννίδου –Μουζάκα υποψήφια ευρωβουλευτής ΝΔ, Αντώνης Κούκουζας Προέδρος Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδρέας Βλάχος Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Σπάτων Αρτέμιδας, Παντελής Χριστοφορίδης Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Παιανίας Γλυκών Νερών,
Επίσης παραβρέθηκαν τα αυτοδιοικητικά στελέχη: Δημήτρης Σοφός Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού, Θωμάς Γρίβας Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και αντιδήμαρχος Δήμου Μαρκοπούλου, Βαγγέλης Πανάγος Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαυρεωτικής, Χρήστος Δρίτσας υποψήφιος Δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σαραντάκου Κλαίρη Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και υποψήφια Ευρωβουλευτής ΝΔ, Κώστας Αλλαγιάννης υποψήφιος Δήμαρχος Μαρκοπούλου, Μαρίκα Μαντάλα υποψήφια Δήμαρχος Μαρκοπούλου,
Τέλος παραβρέθηκαν και στελέχη της Εθελοντικής Οργάνωσης Αμαρουσίου, της Ομοσπονδίας Θηροφυλακής και της Εθελοντικής Ομάδας Κορωπίου.
Τιμητική Βράβευση στον Αλέκο Κόκκαλη
Κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης βράβευσε συμβολικά τον Αλέκο Κόκκαλη υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Αμαρουσίου για την προσφορά του και την καθοριστική συμβολή του στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στο Μαρούσι και σε όλη την Περιφέρεια Αττικής.
Βίντεο μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/user/GPatoulisWebTV/videos
================================
Ομιλία
του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής
Γιώργου Πατούλη
στο Μαρκόπουλο
Παρουσίαση Προγράμματος
Πολιτικής Προστασίας από Φυσικές και Τεχνολογικές Καταστροφές
Κυρίες και κύριοι .
Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας, στη σημερινή μας εκδήλωση.
Μια εκδήλωση, που σηματοδοτεί την έναρξη της προσπάθειας του συνδυασμού μας «Νέα Αρχή για την Αττική», να παρουσιάσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.
Όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την αίθουσα, μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και τον ίδιο προβληματισμό.
Είμαστε όλοι μας απογοητευμένοι από τη σημερινή αποκαρδιωτική κατάσταση που βρίσκεται η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.
Με προβλήματα άλυτα, που χρονίζουν.
Με πολιτικές που εφαρμόστηκαν και απέτυχαν.
Με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που δαπανήθηκαν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους πολίτες.
Όλα αυτά τα χρόνια, η πρόληψη ήταν άγνωστη λέξη και ο σχεδιασμός απουσίαζε συνολικά.
Τις συνέπειες αυτής της αδιέξοδης κατάστασης, που διατηρείται όχι μόνον τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες, τις έχουμε πληρώσει ακριβά.
Με απώλειες ζωών και περιουσιών, αλλά και με ελλείψεις που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητά μας.
Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε επιτέλους από όσα μας κρατούν πίσω.
Η σημερινή , αλλά και η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής απέτυχαν. Ταυτίστηκαν με καταστροφικές στιγμές της Αττικής, αλλά και με απόλυτη διαχειριστική αποτυχία.
Έχουν την απόλυτη ευθύνη για το γεγονός μεταξύ άλλων ότι σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Λεκανοπεδίου, εξακολουθούν να ζουν χωρίς επαρκή αντιπλημμυρική προστασία.
Έχουν ευθύνη γιατί δεν διεκδίκησαν τα προηγούμενα χρόνια από το Κράτος το αναφαίρετο δικαίωμά τους, να έχουν ουσιαστικό ρόλο , πόρους, ευθύνες και αρμοδιότητες, για να μπορούν να προστατεύσουν την ποιότητα ζωής μας.
Γιατί έβαλαν το κομματικό συμφέρον, πάνω από το συμφέρον όλων μας.
Είναι διαχρονική ευθύνη των προηγούμενων διοικήσεων της Περιφέρειας, να μη λειτουργεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών , που να δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη και την εκπαίδευση των πολιτών.
Είναι εγκληματική αμέλεια να μην έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια αλλά και το Κεντρικό μας Κράτος, το επιστημονικό προσωπικό της Πατρίδας μας, οι γνώσεις του οποίου είναι υπερ-πολύτιμες στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου κι αποτελεσματικού σχεδιασμού.
Το να καλούνται εκ των υστέρων οι επιστήμονες για να επεξηγούν με την επιστημοσύνη , τις μελέτες και εκθέσεις τους τα καταστροφικά αποτελέσματα , αλλά να μην αξιοποιείται εκ των προτέρων η γνώση κι εμπειρία τους για να προλάβουμε την εκδήλωσή τους, είναι αυτοκαταστροφική επιλογή.
Τα πρόσφατα πορίσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα κι αφορούν τις τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι, ανέδειξαν την πλήρη αναποτελεσματικότητα όλου του Κράτους.
Τη διαχρονική ανικανότητά του να προστατέψει τη ζωή και τις περιουσίες των συμπολιτών μας.
Όμως σε καμία περίπτωση η ανικανότητα του Κράτους, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την ανικανότητα της Περιφέρειας να ανταποκριθεί στους ρόλους και τις ευθύνες της.
Οι πολίτες της Αττικής δεν μπορούν και δεν θέλουν να δεχτούν την παράταση αυτής της παρακμής.
Δεν συμβιβάζονται με την υποβάθμιση της καθημερινότητάς τους.
Αρνούνται να αποδεχθούν ότι θα υπάρξει ξανά νέα Μάνδρα και νέο Μάτι.
Όμως ο κίνδυνος να επαναληφθούν τα ίδια είναι υπαρκτός.
Εννέα ευάλωτους οικισμούς μόνο στην ανατολική Αττική, στην περιοχή που σήμερα βρισκόμαστε, και συγκεκριμένα σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Ωρωπό έως την Παλαιά Φώκαια, κατέγραψε έρευνα του ΕΜΠ, που δημοσιεύθηκε πριν λίγες εβδομάδες στο σύνολο του Τύπου.
Μάλιστα, έξι από αυτούς θα βρεθούν στο κόκκινο σε περίπτωση πυρκαγιάς και χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων.
Οι έξι αυτοί οικισμοί, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε λίγους μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, είναι: το Μάτι, η Κακιά Θάλασσα, η Βραυρώνα, η Χαμολιά, το Ζούμπερι και οι Άγιοι Απόστολοι.
Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που φέρνει στο κόκκινο αυτές τις περιοχές περιλαμβάνει: επικίνδυνες φυτεύσεις, ελλιπές οδικό δίκτυο με στενά πλάτη δρόμων , οι οποίοι μάλιστα στην πλειονότητά τους δεν έχουν απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα, ανύπαρκτη ρυμοτομία, βραχώδεις ακτογραμμές, διάσπαρτες κατοικίες, αποκλεισμός των διόδων προς τη θάλασσα με μάντρες ή περιφράξεις.
Οι οικισμοί που επίσης είναι ευάλωτοι σε κάποιες από τις παραμέτρους που εξετάστηκαν στην έρευνα, είναι το Πόρτο Ράφτη, ο Θορικός και τα Λεγρενά.
Αντίστοιχα και στη Δυτική Αττική οι κίνδυνοι για επανάληψη των καταστάσεων που ζήσαμε στη Μάνδρα είναι υπαρκτοί .
Αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής που διέρχονται ρέματα από πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως ο Ποδονίφτης η το ρέμα Σαπφούς, υπάρχει απειλή.
Θεωρώ λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα, μετά από πολλά χαμένα χρόνια, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τις λύσεις που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των κατοίκων της Αττικής.
Να θέσουμε ως προτεραιότητα την πολιτική προστασία.
Με έμφαση στην πρόληψη και το σχεδιασμό, αλλά και την εκτέλεση των απαραίτητων έργων, για να μη νιώσει ποτέ ξανά κανένας κάτοικος της Αττικής ανασφάλεια.
Για να μην κινδυνέψει η ζωή και η περιουσία μας.
Για να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες.
Για να μην ξανα-επικαλεστούμε την άτυχη στιγμή που έκατσε στη βάρδια μας.
Ξεκινάμε σήμερα από δω, από το Δήμο Μαρκοπούλου, οικισμοί του οποίου σύμφωνα με την έρευνα του ΕΜΠ βρίσκονται στο κόκκινο, για να παρουσιάσουμε τις προγραμματικές θέσεις και το σχέδιο της παράταξης μας για να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας για την Αττική.
Ένα σχέδιο ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο, που θα αντιμετωπίζει στη ρίζα τα προβλήματα και δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο για εξωραϊσμό της σημερινής κατάστασης.
Η κατάσταση αυτή οφείλει να αλλάξει άμεσα και δραστικά. Και θα αλλάξει, γιατί δεσμεύομαι προσωπικά γι αυτό.
Έχουμε καθήκον να μάθουμε από τα λάθη των προηγούμενων και να εξασφαλίσουμε στους πολίτες και στο περιβάλλον την βέλτιστη δυνατή προστασία.
Απαιτείται ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, οι σεισμοί και οι πλημμύρες.
Με την Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση του σχεδίου και στην υλοποίηση του, και ιδιαίτερα στη φάση της πρόληψης, όπου απαιτείται διαρκής εποπτεία των μηχανισμών και διαδικασιών και δυνατότητα άμεσης παρέμβασης όπου αυτό χρειαστεί.
Το σχέδιο μας για την πολιτική προστασία βασίζεται
Το σχέδιο μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων, με την εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης της Περιφέρειας και των Δήμων που επηρεάζονται, ώστε να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά σε έκτακτες καταστάσεις, καθώς και με τη δημιουργία και λειτουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, με αποστολή μηνυμάτων SMS με οδηγίες για το πώς θα πρέπει να δράσουν για να προστατευθούν.
Η παράταξη μας Νέα Αρχή για την Αττική θεωρεί τη Πολιτική Προστασία ως απόλυτη προτεραιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζουμε ότι η εκπόνηση του νέου σχεδιασμού θα λαμβάνει υπόψη τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.
Βάσει αυτών των διεθνών πρακτικών προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή της αυτοδιοίκησης στην πολιτική προστασία, με ξεκάθαρους ρόλους, ευθύνες, αρμοδιότητες.
Και το κυριότερο, με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.
Άλλωστε αυτά τα πεδία ουσιαστικά αναδεικνύει και η έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής για την διαχείριση πυρκαγιών, που συστάθηκε μετά την τραγωδία με 100 νεκρούς στο Μάτι.
Η υλοποίηση των δράσεων της πολιτικής προστασίας ανήκει κατά κύριο λόγο στην Αυτοδιοίκηση, με συντονισμό μεταξύ Τοπικού και Περιφερειακού επιπέδου, κυρίως στη φάση της πρόληψης.
Γι αυτό χρειάζεται να αξιοποιούμε κάθε μέρα, να οργανώνουμε και να ενισχύουμε μηχανισμούς και μέσα που θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν και να αντιμετωπίσουν – όποτε και αν απαιτηθεί – έκτακτα γεγονότα.
Με βάση τα παραπάνω, το σχέδιο μας περιλαμβάνει
Καταρχήν την υλοποίηση κατά προτεραιότητα όλων των αναγκαίων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση , όλων των Δήμων της Αττικής, σε συνεργασία με τον κάθε Δήμο ξεχωριστά.
Δεύτερον, τη στενή, καθημερινή μας συνεργασία ως Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, με την εκάστοτε Κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν μεγάλα έργα αλλά και πολιτικές, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές αλλά και την κλιματική αλλαγή.
Τρίτον, όσον αφορά το μοντέλο πολιτικής προστασίας που προωθούμε, αυτό υπηρετείται από 10 βασικές θέσεις .
Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία των παραπάνω δράσεων θα δημιουργήσουμε μία ειδική επιστημονική ομάδα,
ήδη υπάρχει ο πυρήνας της ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση των θέσεων που σήμερα παρουσιάζουμε, η οποία θα αναλάβει να μελετήσει τις διεθνώς πιο επιτυχημένες πρακτικές που ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά της Αττικής, προκειμένου να τις υιοθετήσουμε ώστε να έχουμε την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δράση.
Άφησα τελευταίο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι, έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα που θα κρίνει την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού μας.
Αυτός ο παράγοντας είναι το περιεχόμενο του πλαίσιου διεκδίκησης που θα διαμορφώσουμε σε σχέση με το κεντρικό κράτος, στο οποίο περιλαμβάνουμε:
– Την Εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων και τη δίκαιη κατανομή τους σε Περιφέρειες και Δήμους, λαμβάνοντας υπόψη γεωλογικά, χωροταξικά και μορφολογικά κριτήρια.
– την Αναβάθμιση του ρόλου των Συνδέσμων ώστε να μπορούν να αποτελέσουν φορείς στήριξης και έκφρασης της Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης και να παίξουν σημαντικό ρόλο, σε διαδημοτικό επίπεδο.
– Το αίτημά μας , στα πλαίσια εξειδίκευσης του ΕΣΠΑ 2014-2020, η περιβαλλοντική προστασία, η κλιματική αλλαγή και η καινοτομία ως δομικές προτεραιότητες του νέου ΕΣΠΑ να εξειδικευτούν σε αρκετές προσκλήσεις προς τους ΟΤΑ και να καλύψουν ανάγκες πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο
– Την ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος
– Τέλος , στα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας, με δεδομένο ότι η περίοδος επικινδυνότητας είναι 6 μήνες, πρέπει να υπάρχει μία διακριτή κατηγορία με δικαιούχους τους Δήμους και τους Συνδέσμους για τη κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας σε αναδασώσεις, καθαρισμούς ρεμάτων, την υποβοήθηση του έργου του αποχιονισμού και μία σειρά άλλων περιπτώσεων υποστήριξης του υφιστάμενου μηχανισμού πολιτικής προστασίας των Δήμων.
Κυρίες και κύριοι
Όλα όσα σήμερα παρουσιάζουμε, είναι η δική μας πρόταση ευθύνης για να βγει η Αττική από τα σημερινά αδιέξοδα.
Σε αντίθεση με τους προκατόχους μας, εμείς δεν υποσχόμαστε πολλά.
Υποσχόμαστε τόσα όσα μπορούμε να υλοποιήσουμε.
Υποσχόμαστε έργο κι αποτελεσματικότητα.
Δεν επενδύουμε πολιτικά στην αποτυχία των αντιπάλων μας.
Δεν ζητάμε την ψήφο αποδοκιμασίας των πολιτών, αλλά τη θετική τους ψήφο.
Βγαίνουμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις, κι όχι για να καταλάβουμε αξιώματα.
Θέλουμε να γίνουμε η δύναμη δημιουργικής ανατροπής στην Περιφέρεια Αττικής.
Συγκροτημένα, με σχέδιο και σκληρή, καθημερινή δουλειά.
Κοιτάμε μπροστά, με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, πίστη στις δυνάμεις μας.
Ξεκινάμε σήμερα από το Δήμο Μαρκοπούλου την παρουσίαση του προγράμματος μας και σας θέλουμε δίπλα μας, όχι μόνον μέχρι τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές.
Μαζί με τους πολίτες, μπορούμε να κάνουμε πράξη τη Νέα Αρχή για την Αττική.
Σας ευχαριστώ.